2017/08/03

Aktuális lapszám

MÁTRIX

Magyar segítség az üldözötteknek

A közel-keleti keresztények ellen elkövetett tömegmészárlásokat jogilag is nyilvánítsák népirtásnak – úgy tudjuk, a kormány nemzetközi szinten is ezt szorgalmazza. Emellett milliárdos nagyságrendben ítél meg támogatásokat az üldözöttek megsegítésére. Csokorba szedtül a fontosabb magyar kezdeményezéseket. 

MÁTRIX

Törpepártok kusza világa

Közös Magyarország Mozgalom, Új Kezdet Párt és Polgári Világ – csak néhány újabb párt az alapvetőeb balliberális térfélen. A kis pártok egy része augusztus 20-án "robbana be" a köztudatba. 

MÁTRIX

A számítógéptől a politikáig – Robert Mercer portréja

A szófukar amerikai milliárdos átalakította az amerikai jobboldalt. 

MÁTRIX

Kereskedelmi háborúba torkolló szankciók

Az amerikai kongresszus elfogadott egy szankciós csomagot amely Észak-Korea, Irán és Oroszország ellen irányul. Minden olyan harmadik országbeli céget büntetnének, amely részt vesz ezen államok energiaexportjában. 

MÁTRIX

Hullámokon a legdrágább hadihajó

Donald Trump amerikai elnök szolgálatba állította a világlegdrágább hadihajóját, a Gerlad R. Ford repülőgép-hordozót. Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta Oroszország 2030-ig érvényes haditengerészeti doktrínáját. 

MÁTRIX

Dzsihád feleségek

Tizenéves lányok, akik normál nyugati életet élnek, egyszer csak elhagyják otthonukat és kiszöknek szeretett muszlim választottjukhoz. Nem kevesen előbb vagy utóbb megbánják tettüket.

MÁTRIX

"Az anyagiak sohasem érdekeltek" – Interjú Leslie Mandokival

„A mostani migrációs hullám olyan kultúrákból táplálkozik, amelyek felerősítik az antiszemitizmust, a homofóbiát, a női egyenjogúság elutasítását, ezért különösen fontos, hogy kiálljunk az értékrendszerünk mellett. Zéró toleranciát az intoleranciával szemben – ezt vallom.” Mindezt lapunknak adott interjújában jelentette ki a magyar származású német zenész és zenei producer, aki szerint a magyar gazdasági siker szignifikáns. „Hét éve még Görögország szintjén voltunk, ma már minden német gazdasági szereplő elismeri a magyarok rendkívüli teljesítményét” – emelte ki.

MÁTRIX

Robert Fico, a hullámlovas

A stabilnak tűnő hárompárti szlovák kormánkoalícióban egyre befolyásosabb Andrej Danko parlamenti elnök Szlovák Nemzeti Pártja (SNS). A formációnak jóval kevesebb parlamenti mandátuma van, mint  vezető pártnak, a Robert Fico kormányő irányította Smernek (az általuk birtokoltnak a harmadát sem éri el azok száma), mégis, a zsarolóképessége egyre erősebb.

MÁTRIX

Forró politikai nyár Varsóban

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt egy három jogszabályon alapuló igazságügyi reform bevezetésére törekszik, de a törvények politikai vihart váltottak ki a szejmben
és ellenzéki tüntetéseket számos városban. A tiltakozók azt követelték Andrzej Duda elnöktől, hogy ne írja alá a három jogszabályt. Ebből ő kettőt vétózott meg.

SKYNET

Így varázsol az Amazon

Egy okospálcát állított csatasorba az  Amazon. A vállalat kütyüjével akár az otthon fogytán lévő élelmiszereket is egy pillanat alatt fel lehet tenni webes bevásárlólistánkra. 

PRO ÉS KONTRA

Kell-e nekünk ennyi készpénz?

Nem csökken a forglomban lévő készpénzállomány hazánkban, sőt évről évre egyre nagyobb. A bankolási szokások is változnak. A Figyelő által megkérdezett szakértők véleménye megoszlik mind a hazai, mind pedig a nemzetközi helyzettel kapcsolatban. 

VALÓ VILÁG

Vidéki gigantika

A Modern városok progam összesen 3400 milliárd forintos támogatásból valósul meg. A többi között megépül 690 kilométer autópálya, 270 kilométer kerékpárút, továbbá öt repülőteret is fejlesztenek. 

VALÓ VILÁG

Geopolitika Közép-Európai perspektívából

A geopolitikai program kapcsán szó sincs arról, hogy ez a jegybank és a Pallas Athéné Alapítványok munkatársainak szólna: ők erősen kisebbségben vannak a hallgatók között – fejtetette ki a Figyelőne Dövényi Zoltán egyetemi tanár, doktoriiskola-vezető, aki azt is hangsúlyozta: a doktori képzés nyilvános, hiszen ez szigorú előírás. 

VALÓ VILÁG

Viharként tombol már

A május-augusztusi időszakban 2010 és 2017 között csaknem egymillió kárt térítettek meg a biztosítók. A kifizetett összeg meghaladta a 73 milliárd forintot. Vagyis egy átlagos kártérítés 73-74 ezer forintos volt. 

PÉNZ BESZÉL

Mi lesz a lapterjesztéssel?

A szakmában úgy tudni, hogy a Magyar Posta is meg szerette volna vásárolni a még ma is 40 milliárd forint feletti bevételű és több mint egymilliárdos üzemi nyereséggel működő Magyar Lapterjesztő Zrt.-t. Utánajártunk a történet hátterének. 

PÉNZ BESZÉL

Digizalizáció a szépségápolásban

Már van olyan speciális UV-tapasz, amel méri a bőrt érő napsugárzást, valamint azt is, mikor kentük be magunkat fényvédővel – meséli Alexandre Popoff, a L'Oréal hét nyelven beszélő ügyvezető elnökhelyettese, akivel a többi közt az új innovációkról beszélgettünk. 

PÉNZ BESZÉL

Merre tovább, Belváros?

Budapest egyik legfontosabb útvonalát egy sor építészeti kuriózum szegélyezi. A kereskedelem errefelé mégis haldoklik. Most ezen szeretnének változtatni. 

PÉNZ BESZÉL

Háború a dinnyepiacon 

Sok is és kevés is a dinnye Magyarországon. Leegyszerűsítve ez az abszordum az oka annak, hogy a szezonban minden évben egymásnak feszülnek a piaci szereplők.

PÉNZ BESZÉL 

Kutass, fejlessz, és fizess kevesebbet!

Százezer forintnyi vállalati kutatás-fejlesztési tevékenségre mintegy húszezer forintnyi különböző adókedvezmén és hozzávetőleg ugyanennyi vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Csak sokszor a cégvezetők nem  ismerik jól a lehetőségeket, vagy nem gondolják, hogy egyes céges projektek valójába k+f-nek minősíthetők. 

SPORT

Víz felett, víz alatt

Példa nélküli, hogy egy ország egy időben lebonyolítsa a világ negyedik számú világversenyét, valamint ifjúsági olimpiai fesztivált és Forma1-es futamot rendezzen. Magyarországon 2017júliusában  ez megtörtént. 

TÁRSADALOM

Úton a jövő sikerszakmái felé

Egyre több mérnököt, informatikust és gyógypedagógust képeznek – a hiányszakákban már az idén is többen tanulnak. A duális képzések sikere két éve töretlen. 

Kultúra

Csinn-bumm? Cirkusz?

A Szarvasi Vízi Színház színpadán, egy sikeres pantomin-clown kurzus záróestéjén beszélgettünk Fekete Péter Jászai-díjas rendezővel, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztossal, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójával. 

Kultúra

Feláll és újrakezdi

Különösebb élelődés nélkül kéretik elfogadni, hogy Magyarországon hiányszakma lett a bohócművészet.

 
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink