Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Kárpátaljaiak a háborúban

HírekD.A

Meghalni Ukrajnáért címmel forgatott dokumentumfilmet Skrabski Fruzsina, producer és Csarnai Attila rendező. Alkotásuk három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja be, miként érintette kárpátaljai honfitársainkat a kelet-ukrajnai háború.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, A harcok több ezer halálos áldozatot követeltek, illetve sok százezren menekültek el otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak.

A film végigköveti, hogyan zajlott a katonák sorozása, milyen volt a kapcsolattartásuk hozzátartozóikkal, miben szenvedtek hiányt, s mik voltak szeretteiknek küldött utolsó üzeneteik.

Két anya és egy feleség idézi fel a pillanatot, amikor megtudták, hogy fiuk és férjük elesett Donyecknél és Luhanszknál.

A forgatóstáb a fronton járta végig a helyszíneket, ahol a legsúlyosabb csaták zajlottak, s ahol elhunytak a magyar áldozatok. A film bemutatja azt a humanitárius segélyszervezetet, amelynek munkatársai folyamatosan keresték a halottakat, akik ezrével feküdtek temetetlenül a harcmezőn.

Megrázó képsorok ábrázolják, ahogy a szülőföld lakói fogadják a hősöknek kijáró halottas menetet. Magyar és orosz történészek, ukrán nyilatkozók elemzik a konfliktus okait, keresik a választ: mit hozhat a jövő. A Meghalni Ukrajnáért című dokumentumfilmet április 26-án, szerdán este 7 órakor mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.