A német szociáldemokraták egyhangúlag Martin Schulz-ot választották kancellár-jelöltnek

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.20  12:41   
mail
nyomtatás
Martin Schulz, a német Szociáldemokrata Párt által Angela Merkel kihívójául választott kancellár - jelölt fogadkozott: szembeszáll a populizmussal, ha pártja megnyeri a szeptemberben sorra kerülő választásokat.
A Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini kongresszusának résztvevői egyhangúlag megerősítették Martin Schulz-ot, mint a szociáldemokraták a soron következő kancellár-jelöltjét. A pártelnöki tisztségre Martin Schulz volt az egyetlen jelölt, és megkapta a küldöttek 100 százalékának szavazatát, ami példátlan az SPD háború utáni történelmében.

Az új elnök Sigmar Gabriel-t váltja, aki januárban mondott le a tisztségről annak érdekében, hogy javítsa a Párt választási esélyeit.

A Párt, amely 2013 óta a német „nagykoalíció” kisebb tagjaként vett részt a politikai életben, most reméli, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke növeli esélyeiket arra, hogy Angela Merkel CDU pártja nélkül kormányozhassanak.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szociáldemokraták elmaradnak a CDU-tól, bár Martin Schulz személyes támogatottsága vetekszik a negyedik megbízatásáért versengő Angela Merkel népszerűségével. A vasárnapi kongresszust megelőzően az SPD főtitkára, Katarina Barley azt jelentette be hogy a párthoz idén 13 ezer új tag csatlakozott. 

Vasárnapi beszédében Martin Schulz a populizmus erősödését hibáztatta a dolgozók és a gazdagok közötti különbség növekedése miatt. A 61 éves politikus támadta a kereszténydemokraták adócsökkentésre és a védelmi kiadások növelésére irányuló terveit, amelyeket a jóléti programok terhére kívánnak megvalósítani. Martin Schulz szólt arról is, hogy az EU Parlament vezetőjeként ő mindig kiállt azok ellen, „akik megpróbálták lerombolni az egység projektjét.” „Ezek az emberek személyemben határozott ellenfélre találnak” tette hozzá a kancellárjelölt. Külpolitikai kérdésekről szólva elítélte Donald Trump amerikai elnök „nőgyűlölő, anti-demokratikus és rasszista” hangvételét.

A korábbi könyv-kereskedő, Martin Schulz a holland határ közelében fekvő Aachen-ből származik, aki valaha azt fontolgatta, hogy hivatásos futballista lesz.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Alternatívákat kell találni a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben.

Washington legfőbb közel-keleti célja az Iszlám Állam terrorszervezet szétzúzása

Az Egyesült Államok elsődleges célja a Közel-Keleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szétzúzása - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

A szlovén hatóságok kitoloncoltak egy szír menedékkérő családot

Visszatoloncolták Horvátországba a szlovén hatóságok azt a szír menedékkérő családot, amely még 2015-ben turista vízummal érkezett az országba.

A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Pert Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter.

top200