Politikája feladására késztette a Gazprom-ot az EU

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.20  15:13   
mail
nyomtatás
A Gazprom törli a bolgár gázpiacra erőltetett korlátozásokat és tudomásul veszi, hogy a bolgár gázipari vállalat, a "Bulgargaz" az ország határain kívül is eladhatja az orosz földgázt.
A BNR hírügynökség szerint Moszkva és Brüsszel megállapodásra jutott a Gazprom kereskedelempolitikájának alapvető módosításáról. A változtatások azokat az országokat érintik, amelyek korábban a Szovjetunió partner-országai voltak, jelenleg pedig az EU tagállamai.

A kedvező hírt az Európai Bizottság versenypolitikájáért felelős biztosa, Margrethe Vestager jelentette be. A biztos szerint az orosz monopol-vállalat, a Gazprom megette azokat a lépéseket, amelyek versenyképes árak bevezetését célozzák Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia gáz-piacán. Az orosz vállalat a jövőben nem tiltja azt sem, hogy ezek az országok a fel nem használt energia-hordozó mennyiségeket tovább exportálják.

Brüsszel 2012-ben indított vizsgálatot a Gazprom árpolitikája ellen, mert gyanította, hogy az sérti az EU versenyszabályait. Az orosz vállalat tudomására hozták, hogy az Európai Versenyhatóság megbüntetheti, és el is veszítheti pozícióit az európai gáz-piacon.

A Moszkva és Brüsszel között megszületett megállapodás egy nagyszabású per veszélyét hárította el.

Az Európai Bizottság által készített jelentés rámutat, hogy a Gazprom korlátozásokat erőltetett a bolgár gázpiacra és megtiltotta, hogy a bolgár gázipari vállalat, a ”Bulgargaz” az ország határain kívül eladja az orosz földgázt. A megállapodás értelmében a Gazprom most ezt az előírást törli. Bulgária ennek köszönhetően üzembe állíthatja a Görögországba irányuló vezetéket és az európai gázpiac szereplőjévé válhat. A „Bulgargaz” az európai piaci változások függvényében ismét újratárgyalhatja az árakat és mennyiségi korlátozás nélkül tovább-exportálhatja az orosz földgázt.

A Gazprom eláll attól a több tíz millió dolláros kártérítési igényétől is, amelyet Bulgáriával szemben támasztott a „Déli Áramlat” projekt meghiúsulása miatt. A projekt a Fekete-tenger medencéjében szállította volna az orosz gázt Várna kikötőjébe, megvalósítására azonban Bulgária visszalépése miatt nem került sor. f
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Alternatívákat kell találni a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben.

Washington legfőbb közel-keleti célja az Iszlám Állam terrorszervezet szétzúzása

Az Egyesült Államok elsődleges célja a Közel-Keleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szétzúzása - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

A szlovén hatóságok kitoloncoltak egy szír menedékkérő családot

Visszatoloncolták Horvátországba a szlovén hatóságok azt a szír menedékkérő családot, amely még 2015-ben turista vízummal érkezett az országba.

A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Pert Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter.

top200