Fokozódik a helyzet a dunai fuvarozásban

Figyelő Online
2017.03.20  10:40   
mail
nyomtatás
Míg máskor az alacsony vízállás, vagy az időjárás okoz gondot, most egyes al-dunai kikötők nem bírják a megnövekedett fuvarozói forgalmat - mondta Szalma Botond egykori Mahart vezető, a Plimsoll Kft. ügyvezető-résztulajdonosa a Világgazdaság megkeresésére.

A szakember a lap hétfői számában megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar kikötőkkel nincsen ilyen probléma.

Szalma Botond szerint a kikötők mellett a vízi utakkal is gondok vannak, elkerülhetetlen lenne például a folyók szabályozása. Úgy vélte, a Duna e tekintetben negyvenéves elmaradásban van. Meglátása szerint be kellene fejezni a vízlépcső építését Bős-Nagymarosnál, és továbbiakat kellene építeni Adonynál és Fajsznál, mindez viszont több százmilliárd forintos kiadást jelentene az államnak.

Mindazonáltal ezen vízművek száz-kétszáz évre is megoldanák a vízi infrastruktúra problémáit és nem csupán a hajózás miatt kellene megépíteni, mert a folyó szabályozatlansága miatt a magas talajvíz egy-egy évben százmilliárd forintos veszteséget is okozhat az agráriumnak - mutatott rá Szalma Botond.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.A rezsicsökkentés megvédéséről is megkérdezik az embereket

A kormány készen áll a rezsicsökkentés megvédésére, és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció során megkérdezik erről a magyar embereket is.

Kampány indul az építőipari szakmák népszerűsítéséért

Kommunikációs kampányt indít az építőipari szakmák népszerűsítése érdekében általános iskolásoknak és szüleiknek az építőipari Mapei Kft.

Frankfurt az élen a londoni bankok átcsábításáért folyó versenyben

Frankfurt az éllovas a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában honos bankok átcsábításáért folyó versenyben a Financial Times szerdai körképe szerint.

Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank

Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank tavaly, 15,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el, a bank minden eddiginél sikeresebb évet zárt.

top200