Oroszok vehetik át a legnagyobb horvát magán-vállalat irányítását

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.19  12:46   
mail
nyomtatás
Súlyos következményei lehetnek, ha a legnagyobb horvát magán-vállalat egy tulajdonhányadát orosz állami bankok veszik át, de a lehetőséget „nem lehet kizárni" állítja egy horvát közgazdász.
Egy horvát gazdaság-elemző azt nyilatkozta a BIRN hírügynökségnek, hogy Oroszország állami tulajdonban lévő bankjai, a Sberbank és a VTB Bank megszerezhetik a nehézségekkel küzdő Agrokor tulajdonjogának egy részét és a vállalat feletti irányítás jogát.

Az Agrokor a legnagyobb magánkézben lévő vállalat Horvátországban. Ezt a fejleményt ’nem lehet kizárni’ mondta Guste Santini a BIRN munkatársának.

Az Agrokor, amely magas adósságállománya és romló hitel-minősítése miatt pénzügyi válsággal küzd, 1,3 milliárd euróval tartozik orosz bankoknak. Pénteki sajtójelentések szerint a Sberbank további 300 millió euró hitelt hagyott jóvá az Agrokor számára, hogy az kifizethesse alkalmazottjait és szállítóit.

A Novi list azt írta, hogy az orosz hitelezők, más hitelnyújtó intézményekhez hasonlóan, átalakíthatják a vállalat tulajdonosi szerkezetét és vezetését, ami egyelőre a horvát alapító-tulajdonos, Ivica Todoric kezében van. „Egy ilyen helyzetben nem zárható ki a vállalati vagyon feletti rendelkezési jog részleges átvétele, ami nem lenne rendkívüli sem a nagyvilágban, sem Horvátországban” mondta Guste Santini. „Bizonyos politikai következményekre is számíthatunk, ha egy ilyen fontos vállalat részlegesen állami tulajdonú orosz bankok kezébe kerül”.

Guste Santini szerint az Agrokor túlságosan fontos vállalat Horvátország, a térség és hitelezői számára ahhoz, hogy hagyják csődbe menni.
“A Sberbank folyamatosan tárgyal az Agrokor-ral, az ügyfeleinkkel fenntartott kapcsolat részleteiről azonban nem adhatunk tájékoztatást” közölte pénteken a BIRN hírügynökség megkeresésére a Sberbank.

Az N1 média-kiadvány kedden azt jelentette, hogy a horvát kormány tisztségviselői zárt megbeszélést tartottak Ivica Todoric-csal. A média nyomására a kormány elismerte, hogy  a gondokkal küzdő vállalat tulajdonosával tárgyalások zajlanak. Az N1 beszámolt arról is, hogy a kormány megkereste a Sberbankot, ezt azonban egyik fél sem erősítette meg.

Az Agrokor komoly szerepet játszik a horvát gazdaságban. A 2015-ös évet 6,5 milliárd eurós bevétellel zárta, ami a horvát bruttó hazai össztermék majdnem 16 százaléka. Alkalmazotti létszáma mintegy 40 ezer fő. További 20 ezer embert foglalkoztat a szomszédos Boszniában és Szerbiában, a szlovén kiskereskedelmi vállalat, a Mercator pedig, amelyet 2014-ben vásárolt meg, további 70 ezer embernek ad munkát Szlovéniában.
A vállalat fő problémája az adósságállomány. A 2016. év végén hiteleinek összege 3,4 milliárd euróra rúgott, összes adósságát pedig mintegy 6 milliárd euróra teszik, majdnem 6-7-szer akkora, mint összes tőkéjének becsült értéke.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Alternatívákat kell találni a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben.

Washington legfőbb közel-keleti célja az Iszlám Állam terrorszervezet szétzúzása

Az Egyesült Államok elsődleges célja a Közel-Keleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szétzúzása - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

A szlovén hatóságok kitoloncoltak egy szír menedékkérő családot

Visszatoloncolták Horvátországba a szlovén hatóságok azt a szír menedékkérő családot, amely még 2015-ben turista vízummal érkezett az országba.

A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Pert Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter.

top200