A román családi vállalkozások felét viszik tovább a gyermekek

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.19  11:45   
mail
nyomtatás
A tanulmány szerint a családi vállalkozások 94 százaléka alkalmaz külső szakértőket az üzlet különböző részterületeinek kezelésére, de folyamatos tanácsadást csak 27 százalékuk vesz igénybe.
A családi vállalkozások felét veszi át a következő generáció Romániában, állapította meg az Ernst &Young „A családi vállalkozások barométere” című tanulmánya. A harmadik generáció esetében ez az arány 20 százalékra csökken, ezt követően pedig már csak 3 százalék. A tanulmány 247 családi vállalkozás tulajdonosait követte, akik az on-line kérdőíveket ez év februárjában és márciusában töltötték ki.

A válaszadók 44 százaléka állította, hogy a vállalkozás teljes mértékben tőle függ, és 62 százalékuk közölte, hogy még nem jelölte ki az utódját. A vizsgálatban részt vevők 80 százalékának éves forgalma 1 millió euró volt. Ezek közül az üzletek közül 20 százalék volt a második generáció kezében, míg 73 százalékukat maguk az alapítók vezették és arra készültek, hogy gyermekeiknek adják át. Az 1 millió euró feletti forgalmú vállalkozások esetében viszont csak 27 százalék azoknak a vezetőknek az aránya, akik az alapítóktól vették át az üzlet irányítását. A világszerte mért átlag az ilyen családi vállalkozások vonatkozásában 53 százalék.

Az összes vizsgált vállalkozás 80 százalékában legalább egy nő dolgozik felsővezetői pozícióban; a férfiak hasonló mutatója 95 százalék. A cégek 49 százalékában több, mint 2 férfi csúcsvezető van; 2 női felső vezető a vállalkozások 31 százalékában dolgozik. A vizsgált családi vállalkozások 45 százaléka nem foglalkoztat női, 34 százalékuk pedig férfi családtagot.

A tanulmányból kiderül az is, hogy a családi cégek negyede véli úgy: 2017-ben üzleti tevékenységükre az újra befektetett profit adókedvezményének meghosszabbítása lesz a legnagyobb hatással. Az 1 millió euró forgalmat meghaladó vállalkozások 33 százaléka osztotta ezt a véleményt. A válaszadók szintén fontos idei intézkedésnek tekintik az ÁFA-csökkentést, valamint a társadalombiztosítási hozzájárulás kiszámítása során eddig alkalmazott felső határ eltörlését.

A tanulmány szerint a családi vállalkozások 94 százaléka alkalmaz külső szakértőket az üzlet különböző részterületeinek kezelésére, de folyamatos tanácsadást csak 27 százalékuk vesz igénybe.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.top200