"Szlovákia helye az EU belső köreiben van"

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.18  13:54   
mail
nyomtatás
Hiba lenne, ha Szlovákia elszalasztaná az eddigi átalakulási folyamat legnagyobb hozadékát és nem használná ki a pillanatnyi lehetőséget arra, hogy csatlakozzon azokhoz az EU-országokhoz, amelyek gyorsabban haladnak, mint a többiek, jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.
Robert Fico egy, a Szlovákia tavalyi kül-és európai politikáját értékelő konferencián tartott beszédet. Az eseményt a Szlovák Külpolitikai Szövetség évente, a szlovák Kül - és Európai Ügyek Minisztériumával közösen rendezi meg.

„Könnyű belátni: azok az EU-országok, amelyek gyorsabb ütemű haladást céloznak meg, nem szeretnének lassítani azok miatt, akik nem képesek tartani a lépést” mondta a miniszterelnök, utalva az EU vezetői között zajló jelenlegi tárgyalásokra.

Robert Fico megállapította: Szlovákia a lehető legnagyobb mértékben megvalósította integrációs célkitűzéseit, és az elmúlt év második felében az EU Tanács soros elnökeként bizonyította: képes vállalásainak teljesítésére, sőt, a komplex integrációs folyamat menedzselésére is. „A formális nyilatkozatokat ezért most egy világos stratégiává kell fejleszteni. Szlovákia külpolitikája legfontosabb céljává kell tenni, hogy az ország az európai ügyek legbelsőbb körének részévé váljon, azon országok egyikévé, amelyek gazdaságilag biztos alapokon állnak és a pénzügyi fegyelem erősítésén dolgoznak. Egy olyan rendszer kiépítésén, amely magabiztossá tesz bennünket” mondta a miniszterelnök.

Robert Fico elismerően szólt a szlovák soros elnökség teljesítményéről és emlékeztetett a 2016 szeptemberi Bratislavai Csúcstalálkozó és Bratislavai Nyilatkozat jelentőségére. „Ez a dokumentum választ adott az euro-pesszimizmus, az európai gondolatban való kiábrándultság növekedésére, amelyet elsősorban a szabadjára engedett migrációs folyamat, az Európa szomszédságában tapasztalható bizonytalanság, a gazdasági-pénzügyi válság utóhatásai és a Brexit tápláltak” mondta. Említést tett azokról az elismerést érdemlő eredményekről, amelyek megszületésében a szlovák elnökség komoly szerepet játszott, így a Párizsi Klíma Megállapodás, a CETA Egyezmény aláírásáról és a Frontex műveletek beindításáról.

A migrációs folyamat továbbra is aggasztó jelenség az EU számára, mondta Robert Fico, rámutatva a líbiai helyzetre és a török-bolgár határon keresztül érkező, ellenőrizetlen beszivárgás kockázatára. Hozzátette: az EU komolyan tart attól, hogy 2017 tavaszán és nyarán a migráció ismét veszélyes mértékeket érhet el”.

Szlovákia legfontosabb, 2016. évi kül-és biztonságpolitikai lépéseit elemezve a miniszterelnök szólt arról, hogy Szlovákia támogatta az EU és a NATO közötti biztonsági együttműködés erősítését, világosság tette és megerősítette ez irányú kötelezettségvállalásait.

Robert Fico ismertette azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Szlovákia tett a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának elősegítésére. „Egy hiteles bővítési politikát hatékony eszköznek tekintünk Európa politikai és gazdasági átalakítására” mondta a miniszterelnök, aki rosszallóan vélekedik azokról az EU-n belüli nézetekről, amelyek ellenzik a további bővítést. A nyugat-balkáni országoknak módot kell adni arra, hogy megismerjék lehetőségeiket, mondta Robert Fico és hozzátette: a hat ország közül legalább egynek meg kell engedni, hogy gyorsabb integrációs utat válasszon, mint a többiek. "El tudok képzelni egy olyan helyzetet, ahol ez az ország Montenegró, amely például szolgálhat a többi ország számára, és bizonyítaná, hogy van értelme azoknak a politikai és gazdasági reformoknak, amelyek szükségesek az EU-tagság megszerzéséhez”.

A miniszterelnök dicsérő hangon szólt a Visegrádi Négyek (V4) csoporton belüli kapcsolatokról, ahol Szlovákia mellett a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország működik együtt, valamint a többi V4 országgal és Ausztriával kiépített kétoldalú viszonyról.

Ukrajna stabilitása és biztonsága továbbiakban is fontos a szlovák külpolitika számára, mondta Robert Fico, és bírálta azokat a „képmutató hangokat”, amelyek az EU körein belül az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatban megfogalmazódnak. „Egyrészt mindenki arról beszél, hogy Ukrajnát meg kell segíteni, ugyanakkor végigfut egy olyan projekt, amely veszélyezteti az Ukrajnán át zajló gáz-szállításokat és hatalmas pénzügyi veszteséget okoz az országnak” mondta Robert Fico.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.top200