Az EU-csatlakozás a nyugat-balkáni folyamatok vezérfonala

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.18  12:30   
mail
nyomtatás
Az EU figyelmeztette a Nyugat-Balkán vezetőit: „ne játsszanak a tűzzel, tegyék félre a politikai civakodást".
Csütörtökön a balkáni térség miniszterelnökei csúcstalálkozót tartottak Szarajevóban. A hat balkáni állam találkozóján Johannes Hahn, az EU szomszédság-politikáért és bővítésért felelős biztosa is részt vett.

A nyugat-balkáni államok a Reuters hírügynökség szerint „csatlakozni akarnak az EU-hoz, de egyre jobban aggasztja őket, hogy néhány EU-tagállam nem akar több új tagot látni az egykori kommunista Kelet-Európából.” Tény ugyan, „hogy az EU-tagság lehetősége az évtizedes háborúskodás és felfordulás után éveken keresztül a reform fő hajtóereje volt a Balkánon”, írja a Reuters, az EU – amely saját csúcstalálkozója a múlt héten „megerősítette elkötelezettségét a térség európai jövője szempontjából” – most a bővítést „láthatóan takaréklángra” helyezte és saját problémáival küszködik.

„Az elemzők és a diplomaták” a hírügynökség szerint úgy látják, hogy „a balkáni lendület” így jelentősen csökkent, és „egy borzasztóan szegény, etnikai feszültségekkel, szerteágazó korrupcióval átszőtt térség aggasztóan sodródik a diktatórikus – autoriter vezetésű társadalmak irányába”. „Egyszerűen nem emlékszem, hogy a tagállamok vagy mások mikor kérték, sőt követelték ilyen határozottan, hogy mondjam meg: mit lehetne gyorsan átadni a Nyugat-Balkánnak a térség megsegítése érdekében” idézi a hírügynökség Johannes Hahn-t, aki közölte a találkozó résztvevőivel: „Szeretném felhasználni ezt a ritka alkalmat. Nem hiszem, a résztvevők megengedhetik maguknak, hogy ezt a kedvező légkört a hazai csatározásokkal és a szomszédok hibáztatásával tönkretegyék. Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, kezelhetetlen helyzetbe kerülünk, és egy sor rossz hír kizárja a továbblépést. Ez nem más, játék a tűzzel.”

Úgy tűnt, Johannes Hahn Oroszországra utalt, amikor felhívta a figyelmet „a távolabbi Keletről érzékelhető beavatkozás soha nem látott mértékére”. Azt is mondta, hogy a Donald Trump által vezetett Egyesült Államok Balkán-politikája „egyenlőre nem világos”.

"Közösen fogalmazott közlemény”

A szarajevói csúcstalálkozó elfogadott egy közös közleményt. A dokumentum szerint „az európai csatlakozás lehetősége az egész régióban meghatározóan fontos kérdés a széleskörű együttműködés, illetve az egyes országok fejlődése szempontjából.” A közlemény leszögezi, hogy a régió országai elkötelezettek „a regionális együttműködés folytatására, infrastrukturális projektek megvalósítására és az európai integráció irányában való továbbhaladásra. A miniszterelnökök megerősítették korábbi kötelezettségeiket, összegezték az elért eredményeket és megindították a következő csúcstalálkozó előkészületeit, amelyet Olaszországban, Trieszt-ben július 12.-én tartanak meg.”

Az összejövetel házigazdája, Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnöke, Denis Zvizdic közölte, hogy a közös közlemény a Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Albánia és Koszovó képviselőinek a találkozó során tett kezdeményezései alapján állt össze. "Üzenetünk lényege, hogy meg akarjuk őrizni az európai csatlakozás lehetőségét. Újabb és újabb, tevékenyebb EU-képviselőt és több, értékesebb beruházást akarunk látni a nyugat-balkáni térségben” mondta a csúcstalálkozó zárása után tartott sajtótájékoztatón Denis Zvizdic.

Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnöke szerint a találkozó során olyan projektek lehetőségét vázolták fel, amelyeket a térség valamennyi országában meg kell valósítani, elsősorban a közlekedés és az energetika területein, és amelyekhez az EU segítségére lenne szükség. Szavai szerint a csúcstalálkozó célja az volt, hogy meghatározzák azokat a közös érdeklődésre számot tartó kezdeményezéseket, amelyek a következő csúcstalálkozó napirendjére kerülhetnek.

„Azt hiszem, jó hír a térségnek és az EU-nak, hogy tudunk békésen tárgyalni és a közös érdekek alapján megállapodásokra jutni mindaddig, amíg az európai csatlakozás lehetősége adott a térség számára. Ez a lehetőség a jövőben is meghatározó fontosságú marad a Nyugat-Balkánon az együttműködés, a megértés és a bizalom további fejlesztése szempontjából” mondta Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnöke.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.top200