A szlovén kormány 19 millió euróval támogatja a Magna-Steyr céget

Figyelő Online
2017.03.17  15:53   
mail
nyomtatás
A szlovén kormány közel 19 millió euró pénzügyi támogatást nyújt az osztrák Magna-Steyr autóipari besszállító vállalatnak, amely új fényezőüzemet hoz létre a Maribortól délre fekvő 100 hektáros ipari parkban - közölte a helyi sajtó pénteken.
A grazi vállalat 146 millió euróból építene üzemet Mariborban, amely a tervek szerint 2019 végén kezdi meg működését. A vállalt első körben 400 embert, 2021-ig pedig további 3000 embert foglalkoztat majd.

A kormány azzal magyarázta a támogatást, hogy az osztrák cég adó és illeték formájában 15 millió euróval járul hozzá a költségvetéshez a következő három évben, a beruházás külső gazdasági hatása pedig elérheti a 70 millió eurót.

A kabinet szerint más pozitív hatása is lesz az üzletnek: javítja Szlovénia befektetői környezetét és csökkenti a munkanélküliséget az országban.

A kormány hangsúlyozta, hogy " a Magna vezető partner a világban és nem függ a márkáktól, továbbá a vállalat az állandó fejlődési lehetőséget hordoz magában".
A Magna-Stayer egy nemzetközi konszern része, amely egyike a legnagyobb autóalkatrész szállítóknak. A vállalt 150 ezer embert foglakoztat 29 országban. A grazi üzemben, ahol az ötös BMW-k és két Jaguár típus is készül, jelenleg is ezer szlovén dolgozik Maribor környékéről.

Az osztrák vállalat azért döntött az autóalkatrészek előállításának kiszervezéséről, mert új megrendeléseket kapott, amit a jelenlegi kapacitásukkal nem tudnának teljesíteni.
A szlovén kormány tavaly novemberben gyorsított eljárásban nyújtotta be a parlamentnek azt a "stratégiai jelentőségű fejlesztési övezetről" szóló törvénytervezetet, amellyel előkészítette az ipari nagyberuházás fogadását.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.top200