Európát nem menekültválság, hanem migrációs válság sújtja

Figyelő Online
2017.03.17  13:14   
mail
nyomtatás
Európa nem menekültválsággal, hanem migrációs válsággal szembesül - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.
Kovács Zoltán a ZDF Mit kezdjünk Európával? című összeállításában sugárzott beszélgetésben arra a felvetésre, hogy Magyarország az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozik, mégsem akar menekülteket befogadni, hangsúlyozta, hogy a két ügyet nem lehet összekapcsolni, Európát pedig nem menekültválság sújtja.

Csak tavaly 1,2 millió ember érkezett Európába, és a legtöbben nem Szíriából jöttek. A magyar hatóságok 104 országból regisztráltak embereket. Ez is mutatja, hogy "interkontinentális szintű tömeges migrációról" van szó, és ennek megfelelően kell eljárni. Magyarországnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését szabályozó előírásokból fakadóan kötelessége megakadályozni mindazok belépését az övezet területére, akiknek nincsen erre jogosultságuk, ezért a szerb határon megtette a szükséges intézkedéseket az illegális migráció felszámolására - tette hozzá a kormányszóvivő.

Ennek pedig semmi köze az uniós strukturális alapokból származó támogatásokhoz - hangsúlyozta Kovács Zoltán. Günther Oettinger német uniós biztos minapi nyilatkozatát felidézve hozzátette, hogy az uniós forrásokból nemcsak a támogatott országok húznak hasznot, hanem a nettó befizetők is, köztük Németország.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország megszegi-e az európai és nemzetközi menekültügyi előírásokat, a kormányszóvivő kijelentette, hogy ilyesmiről egyáltalán nincs szó, és nem létezik arra vonatkozó alapvető emberi jog, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, melyik országban kíván védelmet kérni.

Az Európába érkezők többsége nem is kap menekültstátuszt, így felmerül a kérdés, vajon emberséges eljárás-e százezres tömegeket beengedni, majd visszaküldeni őket, mert nem jogosultak védelemre, és nem jobb-e inkább megpróbálni megállítani őket az uniós külső határon és tisztázni, hogy kinek jár menekültstátus - mondta Kovács Zoltán.
A baloldali politikusok viszont "meghívják az embereket az egész világból", és arra ösztönzik őket, hogy illegális határátlépéssel szegjék meg a nemzetközi jogot. Ezzel szemben a magyar kormány szerint az EU területén kívül kell döntést hozni az Európába igyekvő "százezrek és milliók" ügyében, és tiszteletben kell tartani a schengeni szabályokat - tette hozzá a kormányszóvivő.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Magyarország elsőként állított fel kerítést határán a menekültek feltartóztatására, Kovács Zoltán rámutatott, hogy Spanyolország észak-afrikai területeinek határán régóta kerítések állnak, és a franciaországi Calais-ban is kerítéssel védik a Nagy-Britanniába vezető tenger alatti alagút bejáratát.
Arról is beszélt, hogy a magyar meggyőződés szerint nem migránsok beengedésével kell megoldani a demográfiai gondokat, ugyanakkor Magyarország védelmet kínál a politikai menedékjogra jogosult kérelmezőknek, akik azonban nagyon kevesen vannak. Kiemelte, hogy az európai határokon zajló illegális migráció súlyos veszélyt jelent, és egyetlen régió vagy kontinens sem kezeli annyira "felelőtlenül" ezt a problémát, mint Európa.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Alternatívákat kell találni a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben.

Washington legfőbb közel-keleti célja az Iszlám Állam terrorszervezet szétzúzása

Az Egyesült Államok elsődleges célja a Közel-Keleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szétzúzása - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

A szlovén hatóságok kitoloncoltak egy szír menedékkérő családot

Visszatoloncolták Horvátországba a szlovén hatóságok azt a szír menedékkérő családot, amely még 2015-ben turista vízummal érkezett az országba.

A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Pert Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter.

top200