Deficit volt az euróövezetben

Figyelő Online
2017.03.17  12:58   
mail
nyomtatás
Deficit alakult ki az euróövezet árukereskedelmi mérlegében januárban.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett adatai szerint januárban az euróövezet 19 tagállamának a világ többi részébe irányuló áruexportja az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal 163,9 milliárd euróra, áruimportja pedig 17 százalékkal 164,5 milliárd euróra emelkedett.

Az euróövezet januári árukereskedelmi deficitje 600 millió euró volt, míg tavaly januárban 4,8 milliárd euró többlet keletkezett.

Az euróövezeten belüli árukereskedelem a tagországok között 145,7 milliárd euró volt januárban, ami 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly az euróövezet 2047,7 milliárd értékben exportált, ami nagyjából megegyezett a 2015 évi kivitellel, miközben az import 2 százalékkal 1775,8 milliárd euróra csökkent, és ezzel 271,9 milliárd eurós többlet alakult ki az egy évvel korábbi 238,7 milliárd euró után.
Az Európai Unió 28 tagállama januárban 141,2 milliárd euró értékben exportált javakat a világ többi részére, ami 16 százalékos bővülés 2015 januárjához képest. Az import pedig 18 százalékkal 157,4 milliárd euróra emelkedett. Az árukereskedelmi deficit így 16,2 milliárd euró lett a világ többi részével szemben, nagyobb a 2015 januári 12,1 milliárd euró hiánynál.

Januárban 262,4 milliárd euró értékben bonyolított árukereskedelmet egymással az EU 28 tagállama, 10 százalékkal magasabb összegben az előző évinél.

Tavaly 2 százalékkal 1745,5 milliárd euróra csökkent az EU 28 tagállamának az áruexportja és egy százalékkal 1707,7 milliárd euróra mérséklődött az áruimportja. Az áruforgalmi többlet így 37,7 milliárd euró volt, kisebb az egy évvel korábbi 59,9 milliárd eurónál.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.A rezsicsökkentés megvédéséről is megkérdezik az embereket

A kormány készen áll a rezsicsökkentés megvédésére, és a hamarosan kezdődő nemzeti konzultáció során megkérdezik erről a magyar embereket is.

Kampány indul az építőipari szakmák népszerűsítéséért

Kommunikációs kampányt indít az építőipari szakmák népszerűsítése érdekében általános iskolásoknak és szüleiknek az építőipari Mapei Kft.

Frankfurt az élen a londoni bankok átcsábításáért folyó versenyben

Frankfurt az éllovas a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjában honos bankok átcsábításáért folyó versenyben a Financial Times szerdai körképe szerint.

Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank

Megduplázta profitját a Raiffeisen Bank tavaly, 15,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el, a bank minden eddiginél sikeresebb évet zárt.

top200