Amerikának az az érdeke, hogy ne kössön szövetséget Németország és Oroszország

Figyelő Online
2017.03.17  11:44   
mail
nyomtatás
Az Amerikai Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy Oroszország és Németország ne kössön szövetséget - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában, annak kapcsán, hogy Angela Merkel német kancellát Donald Trump amerikai elnök meghívására hivatalos bemutatkozó látogatást tesz a Fehér Házban pénteken.
A szakértő hozzátette: Amerika érdeke az, hogy a német tudás és az orosz energia- és emberforrások ne találjanak egymásra, mert az egy olyan gazdasági hatalmat eredményezne, amelyet az Egyesült Államok már nem tudna ellensúlyozni.

Ezért is érdekelt az Egyesült Államok abban, ne legyen jó viszony Németország és Oroszország között, és Merkel ezt a politikát követi, a konfliktust keresi Oroszországgal és nem az együttműködést - jegyezte meg.

Mint mondta, jelenleg képlékeny a német-orosz és az amerikai-orosz viszony, nem lehet tudni, hogy a Trump-adminisztráció köt-e olyan átfogó megállapodást Oroszországgal, mint annak idején Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov.
Mindenki azt várja, hogy Putyin elnök és Donald Trump kiépítenek egy bizalmi viszonyt, amely érintheti az energiakérdést, a közel-keleti kérdést és a kereskedelmi háborút - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, az Egyesült Államok leginkább az európaiak, kínaiak és japánok pénzéből szeretné a 20 ezer milliárd dolláros államháztartási hiányát konszolidálni, így az is kérdés, hogy ezt Európa elfogadja-e, és ha igen, milyen feltételekkel.

Ha sikerül megállapodni, akkor a gazdasági, kereskedelmi és valutaháború az Egyesült Államok és az EU, illetve az Egyesült Államok és Kína között nem lesz olyan durva. Ha nem sikerül a megállapodás, mert nincs bizalom a felek között, akkor durva kereskedelmi és valutaháborúra számíthatunk a felszín alatt, miközben a felszínen mindenki a stratégiai szövetséget, a NATO-t fogja hangsúlyozni - jegyezte meg Kiszelly Zoltán.

Illyash György Oroszország-kutató, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa a műsorban megjegyezte: a Merkel-Trump találkozó egyik fontos kérdése, hogy a felek át tudnak-e lépni a politikai ellentéteken, és megpróbálnak-e a gazdasági kérdésekben pragmatikus irányba elmozdulni.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Alternatívákat kell találni a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben.

Washington legfőbb közel-keleti célja az Iszlám Állam terrorszervezet szétzúzása

Az Egyesült Államok elsődleges célja a Közel-Keleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szétzúzása - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

A szlovén hatóságok kitoloncoltak egy szír menedékkérő családot

Visszatoloncolták Horvátországba a szlovén hatóságok azt a szír menedékkérő családot, amely még 2015-ben turista vízummal érkezett az országba.

A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Pert Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter.

top200