Kémek a mikrosütőben

Figyelő Online - Dunai Péter
2017.03.19  09:00   
mail
nyomtatás
Az amerikai titkosszolgálat a szociális médiában elterjedt népszerű alkalmazásokat is meghekkelt, hogy információkhoz jusson. Küszöbönáll az okostárgyak rendszerszintű megfigyelése is.
Az Egyesült Államokban ma már nincs igazán magánélet. A törvény a privát szféra minden elemébe beleavatkozhat, még a memó-riánk sem kivétel ezalól - mondta James Comey, az FBI igazgatója egy Chestnut Hillben, Boston egyik elegáns, felső középosztálybeli elővárosában a közelmúltban tartott biztonsági konferen-cián. Comey kijelentése azért is keltett figyelmet, mert az FBI „ikerszervezete", a CIA újabb megfigyelési-információszerzési botrányba keveredett.

IOT
A WikiLeaks több ezer nyilvánosságra hozott dokumentummal alátámasztott állítása szerint az elsősorban a külföldi hírszerzésre specializálódott hatalmas amerikai titkosszolgálat kiterjedt hekkerhálózatot épített ki és tart fenn. Mi több, az egyik WikiLeaks-dokumentum alapján a CIA már 2014 októberében tanulmányozta, hogyan lehetne a személygépkocsik, teherautók fedélzeti számítógépeit is ellenőrzés alá vonni. Így például azt is el lehetne érni, hogy a jármű valamelyik rendszerébe való külső, végzetes beavatkozással célzott likvidálásokat hajtsanak végre.

Ilyen akciókat ma elsősorban a Közel-Keleten, a CIA fennhatósága alá tartozó, jól szervezett megfigyelő-célkijelölő ügynöki csoporttal, valamint különleges csapásmérő drónokkal visznek véghez. Ha megvalósul a titkosszolgálat terve, akkor ezzel új területre terjeszti ki a tevékenységét. Ez pedig a dolgok internete (internet of things - IoT), amely a különféle háztartási, közlekedési eszközök saját fedélzeti számítógépeit összekapcsoló hálózatot jelenti.

További részletek a Figyelő 2017/11. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Alternatívákat kell találni a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben

Európának mihamarabb alternatívákat kell találnia a gyermekkorú menedékkérők őrizetbe vételével szemben.

Washington legfőbb közel-keleti célja az Iszlám Állam terrorszervezet szétzúzása

Az Egyesült Államok elsődleges célja a Közel-Keleten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szétzúzása - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

A szlovén hatóságok kitoloncoltak egy szír menedékkérő családot

Visszatoloncolták Horvátországba a szlovén hatóságok azt a szír menedékkérő családot, amely még 2015-ben turista vízummal érkezett az országba.

A NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt Simicskó István

Pert Pavel vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével tárgyalt szerdán Budapesten Simicskó István honvédelmi miniszter.

top200