Amikor a verseny a káros

Figyelő Online - Fekete Zsuzsa
2017.03.17  15:00   
mail
nyomtatás
Nem sok olyan terület van, amelyen a versenyt károsnak mondják, az adópolitikák azonban pont ilyenek. Gátat kell szabni a vállalatok ügyeskedésének - ez vitathatatlan. Közben azonban arról sem lenne szabad megfeledkezni, hogy a háttérben a költségvetések csapnak össze.
Mint sok egyéb ügyben, Donald Trump az adópolitikában is tabukat döntött le. Gazdaságpolitikájának lényegi része: csökkenteni kívánja a vállalatok adóterhelését, hogy ezáltal még versenyképesebbek legyenek az Egyesült Államok cégei. Ezzel a megközelítéssel az új amerikai elnök szembemegy nemcsak elődje hagyatékával, de a nyugat-európai országok érdekeivel is - legalábbis ezt állítja a The Wall Street Journal Europe. A lap egyik szerkesztője által jegyzett minapi írásban az áll: sok minden aggaszthatja az öreg kontinenst azok kapcsán, amiket Trump beszél, de az egyik legnagyobb mumus mindenképpen kongresszusi felszólalása. „Gazdasági csapatom olyan történelmi adóreformon dolgozik, amelynek köszönhetően a vállalataink a világon mindenütt és mindenkivel képesek lesznek felvenni a versenyt" - idézte az újság az elnököt.

Ami az igazán félelmetes az európai fül számára - folytatta a szerző -, az nem az egyes republikánus képviselők által támogatott, az amerikai exportot segítő elképzelés. Az igazi veszély az, hogy köddé válhat a Barack Obama politikai örökségének tartott adópolitikai vívmány. Ennek lényege, hogy nem jó, ha az adókulcsok mértékében versenyeznek egymással az országok. „Az Egyesült Államok exelnökének egyik legnagyobb ajándéka az európai vezetők számára az volt, hogy kiállt a mellett: az alacsony terhek nem igazságosak, akik azokból profitálnak, valamiféle csalók" - fogalmazott az újságíró, aki szerint az adózás jelenleg fair játék, de ez veszélyben van.

További részletek a Figyelő 2017/11. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.top200