A Cseh Köztársaságban kötelező lesz az elektronikus receptek alkalmazása

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.02.17  13:56   frissítve: 2017.02.17 13:41
mail
nyomtatás
„Az orvosok mintegy 10 százalékának jelenleg nincs számítógépe vagy megbízható internet-kapcsolata" mondta a Cseh Orvosi Kamara elnöke. "Elképzelhető, hogy nem vállalják az ezzel kapcsolatos bonyodalmakat és inkább visszavonulnak".
A jövő évtől kezdve a cseh orvosoknak kizárólag elektronikus recepteket szabad felírniuk. Emiatt 4 ezer orvos be is fejezheti működését, írta a Mlada fronta Dnes (MfD) csütörtöki száma.

Az új szabályok szerinti eljárás tovább tart és az orvosok számára magasabb költséggel jár, a betegek helyzetén viszont nem javít, írja az MfD, utalva a Cseh Orvos Kamara (CLK) elnöke, Milan Kubek nyilatkozatára.

Az egyedi vonalkóddal ellátott, elektronikus receptek alkalmazása a jövő januártól kezdődően kötelező lesz. „Azok az orvosok, akinek a megfelelő számítógépes szoftver nem áll rendelkezésre, nem tudnak majd receptet írni” mondta Milan Kubek. „Ez több ezer orvost érint, akiknek nincs számítógépe vagy megbízható internet-kapcsolata.”

Az intézkedés következtében akár 4 ezer orvos adhatja fel praxisát a Cseh Köztársaságban. Az országban jelenleg összesen körülbelül 40 ezer orvos dolgozik, a vidéki körzetek ellátása pedig ma is csak nehézségek árán biztosítható.

Az orvosok azzal érvelnek, hogy az e-recept jelenlegi formája semmire sem jó. Az ilyen recepten található adatokat a gyógyszerészeknek újra át kell írniuk és ők küldik meg az információkat a Gyógyszerészeti Hivatalba.

Az Egészségügyi Minisztérium irányítása alatt álló Állami Gyógyszer Ellenőrzési Intézet (SUKL) megvédte az e-recept alkalmazását. Arra hivatkozik, hogy „erősíti a betegek biztonságát, hogy gyógyszerek kiadása során kevesebb a hiba és rövidül a receptek kezeléséhez szükséges idő.” Az e-recept használhatósága pedig sokszorosára nő, ha a betegek személyes adataihoz való hozzáférés törvényi feltételeit megteremtik.

„Az állam közel egy évtizede ígéretet tett arra, hogy bevezeti a számos előnnyel járó e-receptek alkalmazását. Eddig közel egy milliárd koronát költött a rendszerre, amely semmiféle kézzel fogható előnyt nem hozott sem a betegek, sem az orvosok számára” idézi a cikk az egyik orvost. „Az üggyel kizárólag a számítógépes vállalkozások jártak jól”.

Milan Kubek úgy látja, hogy számos orvos nem szívesen szerzi be a szükséges egyedi szoftvert és inkább visszavonul. „Az orvosok mintegy 10 százalékának jelenleg nincs az internethez csatlakozni tudó számítógépe” mondta. Az is lehet, hogy sok más orvos sem kíván átállni az e-receptek alkalmazására. Elképzelhető, hogy nem vállalják az ezzel kapcsolatos bonyodalmakat és inkább visszavonulnak”.

Milan Kubek kijelentette: reméli, hogy az e-receptek kötelező alkalmazását a Képviselőház őszi választása után eltörlik.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Az EU vezetői síkra szálltak az egység mellett

„Európa mint politikai szereplő vagy egységes lesz, vagy eltűnik a térképről".

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szlovákia felkészül a többsebességes Európára

Az EU 27 tagállama kötelezettséget vállal az Európai Unió, egy „egyedülálló projekt" megőrzésére és továbbvitelére.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

top200