Schulz lehet Merkel végzete

Figyelő Online - Inotai Edit
2017.02.17  15:00   
mail
nyomtatás
NÉMET BELPOLITIKA. Nagy lendületet adott a szociáldemokratáknak Martin Schulz, akit a konzervatív oldalról máris populizmussal vádolnak. Vagy talán épp egy baloldali populistára van szüksége az országnak?
Szinte megmentőként lovagolt be a német közéletbe Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke, hogy átvegye a régóta gyengélkedő Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetését és alternatívát nyújtson a kereszténydemokrata (CDU) kancellárral, Angela Merkellel szemben. Első fellépései elsöprő sikert arattak, egy hét alatt 2800 ember kérte felvételét az SPD-be, többségében fiatalok, akik eddig politikailag hazátlanok voltak. Február közepére Schulz népszerűsége meghaladta már a tizenegy év kormányzó Merkelét és egycsapásra már az sem tűnik lehetlennek, hogy a szeptemberi Bundestag-választás után egy SPD-Zöld-Baloldali koalíció váltsa a jelenlegi nagykoalíciót.

De miben rejlik Martin Schulz vonzereje? A válasz bonyolultabb annál, mint hogy egy sajátos életútról és egy valóban tehetséges szónokról van szó, aki képes az emberek nyelvén is beszélni, és nem riad vissza olykor a leegyszerűsítésektől sem. A technokrata nyelvezeten, az állandó kompromisszumokon edződött német közvélemény előtt most megjelent valaki, aki szenvedélyesen tud beszélni és érvelni, de úgy, hogy szalonképességét, demokratikus elkötelezettségét senki sem vonja kétségbe. Vajon elérkezett a "jó populisták" ideje, akik végre fel tudják venni a harcot a teljes demokratikus rendszer leépítésén ügyködő rossz populistákkal? És vajon Schulz baloldali populistának tekinthető-e, lendületes, emberközeli stílusával, politikai változásokat szorgalmazó kijelentéseivel? - teszi fel a kérdést többek között a Süddeutsche Zeitung.

A KÍVÜLRŐL JÖTT EMBER
A német politikusok és politológusok érezhetően ódzkodnak a populizmus dicsőítésétől. Ralf Stegner, az SPD alelnöke a Figyelőnek úgy fogalmazott: Martin Schulz lendületet adott az SPD-nek, és nemcsak a pártban, hanem az országban is egyfajta mozgolódás érződik. A demokráciának pedig kifejezetten jót tesz, ha a nagy néppártok ismét megkülönböztethetőek lesznek.

További részletek a Figyelő 2017/07. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

A médiapiaci koncentráció lazítására készül a lengyel kormány

Lengyelország a médiapiac dekoncentrációját tűzte ki célul mind a nyomtatott sajtó, mind az internetes tartalomszolgáltatás, a rádió és a televízió esetében.

top200