Washingtonra várva

Figyelő Online - Dunai Péter
2017.02.17  12:00   
mail
nyomtatás
OROSZ SZANKCIÓK. Több hónap még, míg az új amerikai vezetés kialakítja Oroszország politikáját. Addig marad a bizonytalanság.
Két éve, 2015. február 11-12-én állapodtak meg Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna vezetői a minszki csomagtervről, amely a kelet-ukrajnai katonai konfliktus megoldását tűzte ki célul. Ennek, a sokak által ellentmondásosnak tartott egyezménynek a teljesítésétől is függ az Oroszország elleni nyugati szankciók többségének a feloldása. A Krím nem része a Minszk-csomagnak. Ám a döntő lépést az ügyben az új amerikai adminisztráció teheti meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy az EU és az Egyesült Államok külön dönt a szankciókról. A helyzet bonyolult. Donald Trump amerikai elnök és csapata még nem mondott semmi érdemlegeset a várakozások szerint felmelegedő amerikai-orosz viszonyról. Sean Spicer amerikai elnöki szóvivő viszont megerősítette az új amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley szavait, hogy a Krímmel kapcsolatos intézkedések (függetlenül a többi büntetőintézkedéstől) mindaddig érvényben maradnak, amíg az oroszok ki nem vonulnak a félszigetről.

MOSZKVA PUHATOLÓZIK
Brüsszelnek nincs egységes álláspontja, de emlékeztetnek rá, hogy a szankciók megszüntetéséhez éppúgy valamennyi tagország beleegyezése kell, mint azok elfogadásához, vagy meghosszabbításához. Így kemény csaták várhatóak a szankciók ellenzői - például a magyarok -, és az azokat támogatók, például a balti államok és Lengyelország között.

További részletek a Figyelő 2017/07. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

A médiapiaci koncentráció lazítására készül a lengyel kormány

Lengyelország a médiapiac dekoncentrációját tűzte ki célul mind a nyomtatott sajtó, mind az internetes tartalomszolgáltatás, a rádió és a televízió esetében.

top200