Enyhíthetik a büntetést

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2017.02.17  09:00   
mail
nyomtatás
OLAF JELENTÉS. Tavasz közepéig van ideje a kormánynak eldönti, hogy a metróberuházás miatt visszakövetelt közel 60 milliárd forint miatt vitába szálljon-e Brüsszellel.
Nem csak a főváros szándékán múlik, hogy mi lesz a 4-es metróról készült OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) jelentésének a sorsa. Mint közismert, a szervezet átfogó vizsgálatának megállapítása szerint a közösségi közlekedési beruházás során összesen 167 milliárd forint a szerződéses érték, ebből több mint 59 milliárd forintnak megfelelő eurót pedig vissza is követel Brüsszel.

A FŐVÁROS DÖNT
A jelentéssel kapcsolatban eddig egyszer sem jelezték kormányzati tisztviselők, hogy annak tartalmát vitatnák. Pedig más esetekben nem hagyták szó nélkül a kormány intézkedéseit érintő vizsgálatok eredményeit, a különadók miatt évekig nyúló vitákra is nyitottak voltak Brüsszellel szemben. A 4-es metró esetében az magyarázhatja az Orbán-kormánytól szokatlan beletörődést, hogy az ügyek - egyetlen esetet leszámítva - még a szocialista-liberális kormányzás idejére datálhatók.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón azt mondta, hogy a jelentéssel szemben a fővárosi önkormányzat tehet lépéseket, a szerződéseket is ott kötötték, még Demszky Gábor főpolgármestersége idejében. Ha a mai városvezetés - élén Tarlós Istvánnal - nem emel kifogást, akkor vissza kell fizetni a pénzt Brüsszelnek, sőt, azt is el kell majd dönteni, hogy a magyar állam fellépjen-e igényével, az általa biztosított bő 77 milliárd forintos támogatás visszaszerzése érdekében.

További részletek a Figyelő 2017/07. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200