A 13. helyen állunk a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában

Figyelő Online
2017.02.09  17:54   
mail
nyomtatás
Magyarország a 13. helyen szerepel a világ 45 vezető országát tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában, megelőzve egyebek mellett Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
A tárca kiemelte: az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának globális szellemi tulajdon központja által közzétett, Az innováció hajtóelemei című jelentésben az index javítására aktívan és sikeresen törekvő országként emelték ki Magyarországot.
Az NGM közleménye szerint a 2012 óta évente megjelenő jelentés jelenleg 45, a világ GDP-jének összesen mintegy 90 százalékát megtermelő ország értékelését tartalmazza. A dokumentumba - amelyben Magyarország idén először szerepel - stratégiai és piaci szempontból jelentős országok kerülnek be.

Magyarország helyezésének jelentőségét emeli, hogy az elemzés módszertana új elemekkel bővült, a minőségi elemekre az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek. A világszerte követett indexet a szakmai közvélemény a szellemi tulajdon és az ipari innováció, üzleti hasznosítás szempontjából az egyik legalapvetőbb rendszernek tekinti - emelte ki az NGM.

A hazai innovációs környezet javulását mutatja, hogy a marketingszempontból fontos nemzeti védjegybejelentések száma tavaly 17 százalékkal, a hazai nemzeti formatervezési mintaoltalmak száma csaknem 30 százalékkal nőtt. A nemzeti szabadalmi bejelentések átlagos ügyintézési ideje az elmúlt évben csaknem 20 százalékkal csökkent, hasonló mértékben felgyorsult a jogvitás ügyek intézése is - ismertették.

A tárca felidézte: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tavaly év végén a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá került, ezzel a tárca várakozásai szerint tovább folytatódhat a magyar szellemi tőke mérhető javulása. Ezen belül is intenzíven fejlődő terület lehet az Irinyi Tervben is megjelölt, az ipar digitális átalakítását célzó Ipar 4.0 kezdeményezés, az itt működő változások ugyanis fokozottabban alakítják a szellemi tulajdonvédelmi környezetet és ennek innovációpolitikai hatásait - hangsúlyozta az NGM.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Felzárkóztatás: Balog elárulta, mi kell a sikerhez

Sikeres felzárkózáspolitikához minden érintett együttműködése szükséges - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Lengyelország teljes mértékben elkötelezett az EU irányában

Fel sem merül, hogy Lengyelország kilépjen az európai közösségből.

Rakétaüzemmódba kapcsol a konjunktúraindex

Az index így is 2,5 éves csúcsára jutott - közölte a GKI.

Az évszázad összecsapása

A Gazprom és az Európai Bizottság között létrejött alku versenyképes áron biztosíthat gázt a jövőben a közép- és kelet-európai piacok számára.