Na öcsém, Bécsben így küzdenek a szmog ellen

Figyelő Online
2017.01.27  14:33   
mail
nyomtatás
Bécs mindent megtesz azért, hogy lakosai autó helyett kerékpárral közlekedjenek. 2017 márciusától például akár 800-1000 euróval is támogatná, ha egy család olyan új biciklit vásárol, ami szállítmányozásra is alkalmas.
Az osztrák fővárosban eddig is kiemelten kezelték a kerékpáros közlekedés ösztönzését, és mindent megtettek azért, hogy a bécsi családok autó helyett inkább kerékpárral közlekedjenek. Annak érdekében, hogy erre ne csak a szabadidőben és a munkába járásnál legyen lehetőség, idén különös hangsúlyt fektetnek a teherbringázás támogatására.

Első lépésként 2017 márciusától a magánszemélyek és kisvállalkozások teherbicikli-használatát támogatják. Ha a család új teherszállító kerékpárt vásárol, a Városháza a bringa árának felével, legfeljebb 800 euróval beszáll a költségekbe. Ha elektromos kerékpárról van szó, akkor ez az összeg 1000 euróra növekszik. Ugyanez vonatkozik a cégekre is. A kérvényeket előre, de három hónapra visszamenőleg akár a vásárlás után is be lehet nyújtani. A támogatást két feltételhez kötik: csak új biciklire vonatkozik, és a járművet két évig használni kell, addig nem szabad továbbértékesíteni.

A város összesen 200.000 eurós keretet biztosít erre a célra. A cél az, hogy a családok otthon hagyják az autójukat, és helyette teherkerékpárral intézzék el a heti nagybevásárlást, a gyerekeket is ezzel hozzák el az óvodából vagy a játszótérről. Nagyobb kirándulásnál is praktikus egy ilyen járgány, bőven elfér benne az egész család holmija: a pléd, a piknikkosár, a játékok, a fürdőruha, akár még a kis házikedvenc is.

A város levegőjének tisztasága érdekében Bécs 2030-ig úgy szeretné átalakítani a városon belüli szállítmányozást, hogy azt széndioxid-kibocsátás nélkül lehessen megoldani. Maria Vassilakou, Bécs Város zöldpárti polgármester-helyettese és városfejlesztési, közlekedési és környezetvédelmi tanácsnoka szerint ebben például a teherkerékpárok elterjedése fontos szerepet játszhat. A városvezetés 2017-es közlekedési tervei alapján a városi, rövidebb távú szállítmányozást ezentúl teherautók és személygépkocsik helyett lehetőleg kerékpárokkal kellene végezni. Egy német tanulmányra hivatkozva Vassilakou kiemelte, hogy a napi szállítmányozási feladatok 23%-át cargo bringával is meg lehetne oldani. A cargo kerékpárok idén központi szerepet játszanak Bécs életében, hisz 2017. március 20-21- én az osztrák fővárosban rendezik meg az Európai Kerékpáros Logisztikai Konferenciát.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.Az Olimpia 2024 pályázat előkészítését vizsgáló bizottságot hozna létre az ellenzék

Három ellenzéki párt, az LMP, az MSZP és a Jobbik azt javasolja, hogy a parlament hozzon létre vizsgálóbizottságot.

Korszerű cseh repülőgépeket és szimulátort adtak át Szolnokon

Két korszerű, Zlin-242 típusú cseh repülőgépet és JTAC (előretolt repülésirányító, Joint Terminal Attack Controller) szimulátort adtak át ünnepélyes keretek között.

top200