2017 kihívásai - politológusok a Figyelőnek

Figyelő Online
2016.12.22  13:00   
mail
nyomtatás
A Figyelő politiológusokat és elemzőket szólaltatott meg a követlező esztendő kihívásaival kapcsolatban.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője

Az elmúlt években a Fidesz népszerűsége általában gyengült az év elején. Ekkor jelentkeztek új ellenzéki mozgalmak, párt-kísérletek, erre 2017 első hónapjaiban is lehet számítani. Az ellenzék témái között lesz majd az új miniszterelnök jelölt kiválasztása, az előválasztásokkal kapcsolatos döntés. Az év egészében azonban domináns marad a Fidesz, az ellenzéki mozgások legfeljebb az ellenzéken belüli erőviszonyokat rendezik át.

A kormánypárt legfőbb ellenfele a Jobbik marad, a radikális párt elleni támadások így folytatódnak. A Jobbik támogatottsága jó ideje változatlan az összes választópolgár körében, így a Fidesz támadásai nem kontraproduktívak. Ugyanakkor a közvélemény kutatások szerint a Fideszre szavazók másodlagos pártpreferenciája a Jobbik volt, ennek az aránya viszont csökkenni kezdett. A két párt közötti átjárást tehát a Jobbik elleni kampány képes lehet lezárni. Ez a Fidesz elsődleges célja, nem pedig az, hogy látványosan gyengítse a Jobbikot.

A nemzetközi helyzet kedvez a magyar miniszterelnöknek, a külpolitikában a legfőbb ellenség továbbra is Brüsszel marad. A migráns témán túl a rezsicsökkentés uniós támadása tematizálhatja a közvéleményt. Orbán Viktor több interjúban is beszélt a Soros György által támogatott szervezetek kiszorításáról. Ellenük erősebb kommunikációs és adott esetben jogi küzdelem is indulhat. Folytatódik a sajtó bedarálása is, a fő célpont az RTL Klub és az Index.hu lehet.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója

A belpolitikát nem lehet teljesen szétválasztani a külpolitikai környezettől. A globális erőtér átrendeződőben van, ez kedvező hatással lesz a magyar kormány működésére. Elsősorban az új amerikai vezetésre gondolok itt, de nagy szerepe lesz a jövőre esedékes európai választásoknak. Franciaországban várakozásaink szerint jobboldali kormány alakul. Németországban Angela Merkel, ha nyerni akar, folyamatosan változtatnia kell eddigi politikáján. Mindez kedvező a magyar kormány számára.
A belpolitikában nem számítok az erőviszonyok változására. A Jobbik megpróbál majd egy technikai koalíciót kovácsolni a többi ellenzéki párttal a kormánypártok ellen - ez lesz az ellenzéki térfél legfontosabb eseménye. A kormánypártok kedvező helyzetben vannak, kiegyensúlyozott büdzsével, nagy tartalékokkal rendelkezik. A gazdasági növekedés stabil, így ezek eredőjeként nagy előnnyel tud ráfordulni a választásokat megelőző kritikus egy évre.

További részletek a Figyelő 2016/51-52. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Olajozott visszaesés

Amerikában jövőre, globális szinten pedig 2021-ben tetőzik a benzinfogyasztás egy friss előrejelzés szerint, ami az olajcégeket is stratégiájuk átgondolására kényszeríti.

Megidézik a finn-magyar zenei rokonságot

Európai kontextusba helyezve ad ízelítőt a kortárs és a legnagyobb finn komponisták munkásságából a Lappföldi Kamarazenekar hangversenye.

Felpörgött a lakáspiac

Az előző évhez képest 23 százalékkal többen érdeklődtek az eladó lakások iránt az ingatlan.com elemzése szerint.Okostantermet adtak át Miskolcon

Az országban elsőként adtak át úgynevezett okostantermet szociális központban.

LMP: a kormány "mindhalálig közmunkaprogramot" tervez

Az LMP szerint "mindhalálig közmunkára" ítélne egyeseket a kabinet azzal, hogy akár tíz évig is lehetővé tenné a részvételt a közfoglalkoztatásban.

Orbánnal is tárgyal csütörtökön Jens Stoltenberg

Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal csütörtökön Budapesten Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára - erősítette meg Havasi Bertalan.

top200