Az Innovációs szövetség az MFB-NKFIH szuperalapról

Figyelő Online
2016.11.09  12:53   
mail
nyomtatás
A 30+20 milliárdos állami startup-támogató MFB-NKFIH szuperalapról ezt gondolja a Magyar Innovációs Szövetség. Az alábbi írásban ismertetjük a MISZ állásfoglalását a hivatalos nevén Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon kockázati tőkeprogram (GINOP-8.1.3/A-16) c. tervezetével kapcsolatban.


Általános észrevételek
A termékleírás rendkívül sok paramétert meg kíván határozni (finaszírozás mértéke, formája, futamideje, értékelése stb.). A korai fázis másképp működik: javasoljuk, hogy merev, előíró meghatározás helyett az alap management-je a finanszírozás kezdeti fázisában szoros (havi) utánkövetést, nyomonkövetést alkalmazzon, majd ahogy a cég vezetősége egyre kompetensebb lesz és teljesíteni tudja a terveket, akkor legyen módja 3 vagy 6 hónapos időszakra tervet elfogadni. Minél több konkrét tervet akarnak betartatni a startup-pal a kezdeti időszakban, annál valószínűbb, hogy a siker eléréséhez szükséges flexibilitást elveszti a cég, és csak a saját korábbi elképzeléseinek beváltását vélik célnak.

Részletes észrevételek

1. 
A program céljában "Az inkubációs (pre-seed), magvető (seed), és induló (startup) szakaszra fókuszál", célpiacában az "induló vagy fiatal innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-k"-kat jelöli meg. Ugyanakkor a befektetési politika rész már a "K+F+I tevékenységet felmutatni képes vagy azt vállaló KKV-k"-ról beszél.
Ez a célpiac felesleges szűkítése. A követelmény megnevezésével torzító hatást gyakorol azokkal a cégekkel szemben, melyeknek a siker eléréséhez nincs szükségük K+F tevékenységre. A megnevezett befektetési keretösszeg nagyságrendje és a magyar startup piac jelenlegi mérete is azt támasztja alá, hogy nem kellene szűkíteni a pályázók körét.

ʺ...Ma még gyenge tudás- és technológiaigényes induló vállalkozásokat segítő környezet fejlesztéseʺ - erre a fejlesztésre nem láttunk további utalást a tervezetben (sem általános vagy konkrét javaslatként vagy elvárásként a pályázóktól).

Megcélzott vállalkozások:
a technológiailag innovatív mellé az innovatív üzleti modellt is be kell venni. Egyébként az előnyt jelentő ʺtechnológiailag innovatívʺ feltétel nem feltétlenül vág össze az ʺalkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztésʺ megkövetelésével. Ezeket az ellentmondásokat fel kell oldani, a piaci logika irányában.

2. 
Megszerzett tulajdonrész:
nem lehet cél állami startup-ok létrehozása. Nincs az a jó, magát helyesen értékelő vállalkozó, aki hagyná magát kizárni a cégéből. Az a cég, amely induláskor odaadja a cég kb. felét a finanszírozónak, az gyakorlatilag finanszírozhatatlan lesz a nemzetközi piacon - nem lesz olyan, aki 2 vagy 3. körben befektessen a cégben, mivel azzal indirekt módon a vállalkozó érdekeit csökkentené olyan drasztikusan, amivel óriásira nő annak a kockázata, hogy a vállalkozó nem a felértékelődésben, hanem csak a hosszú távú üzemeltetésben lesz érdekelt.
Javaslatunk tehát, hogy az alap össz-tulajdonrésze mindenképpen 50% alatt legyen, az induló részesedés pedig 25% alatt.

3. 
A Tőkeprogramban résztvevők köre:
A Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jelenleg 24 portfólió céget (ezek sem mind startupok) kezel, félév múlva több százat. Ez nem tűnik reálisnak, és nem jó, hogy egy kaptafára készült szabályzatok, eljárások, szemlélet alapján fognak mintegy 1000 céget kezelni, amely a felfutási szakasz után egyidejűleg akár 500 céget is jelenthet.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Gyorsan nőnek a kereskedelemben a bérek

Kötelező létszám, 100 százalékos vasárnapi pótlék és a havi két szabad hétvége. Tovább nőhet az ágazatban a bérköltség.Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

Universal Robots: hasít az ipari robotika

A kollaboratív robotok úttörője továbbra is ki tudja használni, hogy elsőnek lépett a piacra és gyorsan piacvezetővé vált.

top200