A Ford kis SUV modellt gyárt Romániában

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.03.23  16:49   
mail
nyomtatás
Az amerikai autógyár, a Ford közel 200 millió euró beruházással új modellt bocsát ki romániai, Craiova mellett fekvő gyárából.
Az új modell az EcoSport small SUV, egy kisméretű szabadidő-autó, amely 2017 végén kerül a piacra.

A cég tájékoztatása szerint az autók Oroszország kivételével a Ford valamennyi európai piacán kaphatóak lesznek.

A jelenleg Európában kínált Ford EcoSport autókat Indiában, Chennai-ban gyártják. A modell eladásai Európában idén 30 százalékkal nőttek és a Ford arra számít, hogy a kis SUV-ok értékesítése 2017-re Európában 35 százalékkal bővül, s eléri az évi 1,5 millió darabot.

„Figyelembe véve, hogy a kis SUV-ok forgalma nőni fog, számunkra ez a megfelelő pillanat, hogy az EcoSport gyártását Európába hozzuk és kihasználjuk azokat az előnyöket, amelyeket Craiova-i gyárunk kiváló szakember-állománya kínál számunkra” mondta Jim Farley, a Ford Európa elnök-vezérigazgatója.

A Fordnak azzal a döntése révén, hogy az EcoSport modellt Craiova-ban fogják gyártani, a Ford Románia bevéltelek és export szempontjából az ország legnagyobb vállalatává válhat. További lendületet kap a román autógyártás is.

Az elmúlt két évben, köszönhetően a Duster SUV modell európai sikerének, a francia Renault tulajdonában álló autógyár, a Dacia volt az első számú vállalkozás Romániában.

A Craiova-i gyárat a Ford 2008-ban vette át és képviselői szerint az elmúlt hét évben több, mint 1 milliárd eurót fektetett a tevékenység fejlesztésébe. Az üzemben jelenleg a B-Max modellt és az 1 literes EcoBoost motort szerelik össze.

Az elmúlt évben a Ford 48 ezer B-Max modellt gyártott Craiová-ban, 9 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Amikor a gyárat a Ford megvásárolta a román államtól, az amerikaiak azt ígérték, hogy 2011 szeptemberére Craiován elérik az évi 250 ezer darabos termelési szintet. Ezt a célkitűzést egyelőre nem sikerült teljesíteni, mivel a B-Max modell értékesítése lassan visszaesett és a második modell gyártásának beindítása késett. A gyárnak így jelenleg 2650 alkalmazottja van, szemben azzal a 7 ezer fővel, amelyet a Ford a válság beköszönte előtt tervezett.

A Ford képviselői szerint 200 millió eurós beruházásról és az új modell gyártásáról szóló döntés a román kormány vezetőivel folytatott tárgyalásokat követően született meg. Egy olyan „előnyös működési keretrendszerről” állapodtak meg, amely segít a Fordnak, hogy fenntartsa a Craiova-i gyár versenyképességét.

Az amerikai csoport jobb infrastrukturális feltételeket kért, így a Craiova és Pitesti közötti autópálya megépítését és jobb vasúti összeköttetést.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200