Brazília Latin Amerika új banánköztársasága?

Figyelő Online - Nagy Sándor Gyula
2016.03.21  11:30   
mail
nyomtatás
A Petrobras-ügy, avagy a Lava Jato („autómosó") ügy fejleményei az utóbbi hetekben alaposan felbolygatták a brazil belpolitikát, mely eddig sem volt állóvíz.

A korrupciós botránysorozat egyik (gazdasági) főszereplője az Obedrecht vállalatcsoport és annak vezetése Emilío Odebrecht és fia (örököse és a vállalat igazgatója) Marcelo Odebrecht, mely az állami (részben Petrobras) megrendeléseken elnyert dollár milliárdos szerződések után több tíz (talán) száz millió dollárt juttatatott vissza a kormányzó Munkáspárt (Partido dos Trabalhadores, PT) vezető politikusainak illegálisan. Mikor 2015 júniusában letartóztatták Marcelo Odebrecht-et, apja azt mondta nyilvánosságra került magánbeszélgetésben a brazil kongresszus és a szenátus elnökeinek (Eduardo Cunha és Renan Calheiros uraknak), hogy a fia cellája mellett legyen még két üres cella Lulának és Dilmának is. Most úgy tűnik, hogy ez a fenyegetés beteljesülni látszik.

Az ügynek nemzetközi szálai is vannak, ugyanis a brazil rendőrség vizsgálatot indított, hogy leköszönő perui elnök Ollanta Humala 3 millió dolláros csekket kapott-e a Lava Jato ügy középpontjában álló Obedrecht cégtől. Humala bekérette a perui brazil nagykövetet magyarázatot követelve és tagadja az ellene felhozott vádakat. A Folha da Sao Paolo által megszellőztetett rendőrségi jelentés szerint Humala elnök az Obedrecht perui kivitelezői munkáiért kért és kapott „visszatérítést".

Nem sokkal azután, hogy a korrupciós botrány első jogerős ítélete 47 éves Marcelo Odebrecht 19 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott a Lava Jato korrupciós botrányban betöltött szerepéért. Elrettentő, precedens értékű ítélet született, melyet követően pár nappal a korábbi elnök, Luiz Inácio Lula da Silva Lula ellen is újból gyűltek a vádak. Újabb szenátor tanúskodott ellene és a hatalmon lévő elnök, Dilma Rousseff ellen a pénzmosás vádját erősítve. Ezért pár órára a rendőrség elvitte Lulát kihallgatni miatt, de végül nem tartóztatták le, azonban az ügyészségi vizsgálat egy olyan szakaszba ért, amikor már küszöbön áll a politikus előzetes letartóztatása is.

Erre válaszul 2016. március 13-án minden nagyvárosban felvonulást szerveztek Dilma Rousseff lemondását követelve. A rendőrök és a szervezők szerint 3,6-6 millió ember vett részt a több mint 300 helyszínen szervezett tüntetéseken egyszerre, mely a demokratikus átmenet óta a legnagyobb megmozdulás volt az országban. Mindezek ellenére az elemzők felhívják a figyelmet, hogy a megmozdulásokon a brazil társadalom középosztálya vesz részt, és a szegényebb rétegek támogatása bár gyengült, de jelentős részük továbbra is Dilma és Lula mögött áll.

Ebben a politikai környezetben jelentett be Rousseff, hogy kinevezi miniszternek Lula-t a kabinetjébe „erősítve annak politikáját", mellyel mentelmi jog illetné meg, ezt pedig rendkívüli „hivatalos közlöny" megjelentetésével tennék hivatalossá. Ez hatalmas felháborodást váltott ki a már amúgy is háborgó brazilok körében. Újabb tüntetések és felvonulások kezdődtek, Sao Paoloban állandósult a város verőerének számító avenida Paulista lezárása a tüntetők jelentős száma miatt. Lula „visszatérése" Dilma mellé a kormányba, elnöki kabinetvezetőnek (miniszteri rangban) semmiképp nem magyarázható a hivatalos indoklással. Egyértelműen a korrupciós ügyek vizsgálatának megakadályozása a motiváció, ez pedig semmiképp sem a helyzet stabilizálása irányába mutató lépés.

Új fejlemény, hogy a brazil Legfelsőbb Bíróság határozatban meg is tiltotta Lula miniszterré történő beiktatását. Ezzel megkezdődött egy jogi bírkózás, mely akár hetekig is eltarthat a kinevezés körül. Közben bejelentették, hogy jövő héten folytatóik a kongresszusban a Dilma Rousseff ellen tavaly megindított - de átmenetileg felfüggesztett - felmentési eljárás (impeachment), melynek kiementele egyre nyitottabbá válik, ahogy dagad a botrány és ahogy folyamatosan pártolnak el a szövetségesek az elnök asszony és elődje mellől. Az Eurasia amerikai gazdasági elemző cég, már reális (75 százalékos valószínűségű) szcenáriónak tartja a még tavaly decemberben is elképzelhetetlen forgatókönyvet, hogy tavasszal megbukik Rousseff és alelnöke veszi át a helyét az új választásokig.

A történetek láttán a befektetői bizalom is megrendülhet Lula visszatérésével, mivel korábbi jóléti politikájának fenntarthatatlansága felel részben a brazil költségvetés jelenlegi siralmas helyzetéért. Ráadásul lemondását fontolgatja a brazil központi bank elnöke is, a kormány gazdaságpolitikájának tervezett változása miatt. Nem jó hír a brazil gazdaságra nézve az sem, 1989 óta a legnagyobb külkereskedelmi többletet érte el Brazília 2016 februárjában. A több mint 3 milliárd dolláros többlet szerkezete azonban igen aggasztó. Az import 34%-kal csökkent (10,305 millió dollárra) az egy évvel korábbi szinthez képest, míg az export 4,6 %-kal nőtt (13,348 millió dolláros szintre). Az import jelentős csökkenése a real jelentős gyengülése miatti árnövekedésnek és gazdasági válság okozta fogyasztás csökkenésnek köszönhető. Az export növekedése azonban igen szerény a fizetőeszköz éves 30%-os leértékelődésének tekintetében, mely azt mutatja, hogy az ország gazdasága és exportra termelő cégek nem tudták eddig kihasználni a gyenge real nyújtotta lehetőséget.

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, egyetemi docens.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200