Rupf László: Felzárkózás a világ gazdasági elitjeihez

Figyelő Online - Rupf László
2016.03.20  15:00   
mail
nyomtatás
Egy emberöltő telt el amióta a magyar nép szabadon választhatja az ország politikai és gazdasági vezetőit. 1989 óta ötször változott a kormány politikai irányvonala, de az elmúlt 26 év gazdaságpolitikája nem mondható sikeresnek.
Ötletem egy Kanadából induló, de magyar székhelyű, Új Széchenyi Mozgalom (ÚSzM) keretén belül önkénteseken alapuló mozgalom lenne.

Egy emberöltő telt el amióta a magyar nép szabadon választhatja az ország politikai és gazdasági vezetőit. 1989 óta ötször változott a kormány politikai irányvonala, de az elmúlt 26 év gazdaságpolitikája nem mondható sikeresnek. Több éven át tanulmányoztam, hogy miért ért el néhány aránylag kis ország, például Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan vagy Finnország óriási gazdasági eredményeket. Ennek alapján, kidolgoztam egy négy pillérre épülő modellt. Ezek együtt alkalmazva biztosíthatnák az új mozgalom sikerét.

Az első pillér a következő. A magyar cégek versenyelőnyének kiépítése a gazdasági felzárkózás legfontosabb eleme, ami csak versenyképes cégek fejlesztésével valósítható meg. A nemzetgazdasági siker az illetékes kormányszervek elkötelezettségén és felkészültségén alapszik. A külföldi tulajdonú cégek nem javítják a magyar vállalkozások versenyképességét, mert azok elsődleges célja nem a magyar nemzetgazdaság fejlesztése, hanem saját tulajdonosainak profitja. Elsődleges cél a menedzser kapacitás fejlesztése. Támogatást kell nyújtani azon magyar cégeknek, amelyeknél a vezetés képes versenystratégiát kivitelezni.

A második pillér a nemzeti tőkebázis létrehozása. Ennek célja a versenyképes magyar cégek finanszírozása. Nem vállalati segélyakcióról, a megbukóban lévő cégek megmentéséről van szó! Ezt belföldi forrásokból kell megoldani, a külföldi tőke erre nem megfelelő. A sikeres és versenyképes cégeket magyar kézben kell tartani. A nemzeti tőkebázis fő feladata az, hogy amerikai modell alapján kockázati tőke alapot hozzon létre magyar és külföldi magántőke bevonásával. Ez a program fontos szerepet játszhat az egyéni jövedelmek kiegyensúlyozottabb elosztásában is.

A harmadik pillér a magyar felsőoktatás bekapcsolása nemzetgazdasági felzárkózásba. Az egyetemek szerepe többoldalú, de három kulcsterületet foglal magába: vezetőmenedzsment képzés, az innováció és az informatika szolgáltatása, valamint az új közgazdasági és pénzügyi tudományok meghonosítása és fejlesztése. Ez a sokoldalú szerep az egyetemeket külön forrásokhoz juttathatja. Az egyik legjobb példa erre a Harvard Egyetem Business School-ja. A versenyelőny építés modellje a fenti hármas kulcs funkció bevezetését elképzelésünk szerint össze lehet kötni a már létező MBA, vagy doktori (PhD) programokkal és diplomákkal.

Ezen túl szükséges lenne létrehozni a Széchenyi Nemzeti Fórumot annak érdekében, hogy az bemutassa és népszerűsítse az ÚSzM-t. Fontos hangsúlyozni, hogy a politikai propagandát ettől távol kell tartani.

A 19. században Széchenyit ellenségei elszigetelték és magakadályozták nemzetgazdaságot építő munkájában. Ma, az informatika korában ezt könnyedén meg lehet gátolni, hiszen remélhetőleg a nemzet legkiválóbb emberei, tudósai és intézményei kezében lenne az irányítás.

A sikerhez mind a négy cölöpre szükség lesz, mert különben nem lesz stabil az épület. A várható eredmények: emelkedő GDP, növekvő magyar életszínvonal, széleskörű és stabil adóbázis, növekvő magyar önbizalom és nemzetközi tekintély. Reményeim szerint sokan elemzik és utánozzák majd a magyar nemzet gazdasági és szellemi megújulását. Egy politikai pártoktól független, nemzeti összefogást.


Az 1937-ben Sopronban született Rupf László az '56-os forradalom után nyugatra, Kanadába menekült. Az Egyesült Államokban az Alexander Hamilton Institute Business Administration szakán tanult. Az 1970-es évek elején megalapította a Zarex Consulting Group-ot, amely kontinens szerte sikeres vállalkozássá nőtte ki magát. A cégcsoport részt vett a magyarországi privatizációban is, csaknem 80 tranzakcióban segédkeztek, többek között a Dunai Vasmű és az Erdért magánosításában.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Csaknem 106 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak - közölte az oktatási államtitkár.

Liberálisok: vonják vissza a CEU-ellenes törvényjavaslatot!

A Magyar Liberális Párt azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a felsőoktatási törvény javasolt módosítását, ami a Közép-európai Egyetem (CEU) "ellen irányul".

Magyarország élen jár a klinikai vizsgálatokban

Magyarország élen jár a régióban a klinikai fázisú gyógyszerkutatásokban - mondta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvosigazgatója.

Az Oktatói Hálózat nyílt levélben áll ki a CEU mellett

Álláspontjuk szerint a felsőoktatási törvény Balog Zoltál által benyújtott módosítása a minden tekintetben sikeres intézményt ellehetetlenítené.

top200