Botrány és szenvedély

Figyelő Online - Dózsa György
2016.03.18  10:00   
mail
nyomtatás
MORRISSEY. Egy nemzeti intézmény, aki hitelesebb, mint az egész királyi család.
Cikkünk címe megegyezik egy hősünkről írt életrajzi könyvének címével is. Van, amikor lopni nem bűn, már ha beismerjük. A sajtóban ezt hivatkozásnak nevezik. A két szó: botrány és szenvedély tökéletesen leírja Steven Patrick Morrissey eddigi, s feltehetően további pályafutását is.

Az 1959-ben ír munkásosztálybeli migránsok gyermekeként született fiúcska Manchesterben nőtt fel. Sanyarú gyerekkora volt, önéletrajzában így ír: „... az elfeledett, viktoriánus, késelős Manchesterben éltünk, ahol minden úgy hevert, ahogy száz évvel ezelőtt hátrahagyták". Dickensi kép rajzolódhat ki ebből elénk és talán nem túlzás a párhuzam Morrissey és Twist Olivér között sem.

Ehhez képest nagy ugrás, hogy az énekes bő 50 évvel később azt fontolgatja, hogy elindul a londoni polgármesteri székért. A sztárt az Animal Welfare Party, egy, az állatok jogaiért küzdő szervezet kérte fel erre. Az induláshoz egyébként az kell, hogy London 10 választókörzetéből 330 aláírást gyűjtsön össze. Ez simán meglehet. Meg az is, hogy a gesztus csak része Morrissey közéleti munkásságának, amely legalább olyan fontos, mint a zenei pályafutása.

„A kormányzatban kell egy hang, amely felemeli a szavát az állatok ellen irányuló pokoli és ósdi társadalmi igazságtalanság ellen, amely egyszerűen abból fakad, hogy azok nem beszélnek angolul" - írta egy blog bejegyzésében.

Kicsit olyan, mint ha Anglia élő lelkiismerete lenne. Fanatikus elkötelezettje az állatvédelemnek, elszánt vegetáriánus, aki bármilyen állat leölését gyilkosságnak tekinti. Meat is Murder (A hús gyilkosság) például a The Smiths 1985-ös, második nagylemezének címe. A 2011-es norvégiai mészárlást, ami 77 áldozatot követelt így kommentálta: „ez semmi ahhoz képest, ami nap, mint nap megtörténik a McDonald's-nál és a Kentucky Fried-nál."

A keserves manchesteri gyerekkort tetézte, hogy szülei korán elváltak. Akkoriban a bevándorló íreket finoman szólva is rühellték a helyiek, ami még borúsabbá tette azokat az éveket. Így nem csoda, hogy az iskolából is ki- kimaradozó kissrác depressziós lett. Anyja, könyvtárosként dolgozott, azt tanácsolta neki, hogy olvasson. Ő neki is állt, és akkoriban találta meg élete egyik leginkább meghatározó példaképét: Oscar Wilde-ot. Szenvedély és botrány. Szépség és elegancia. Intelligencia és stílus. Ezek mind Morrissey meghatározó jellemvonásai is egyben.

Tudatosan vállalta homo-, a-, és biszexualitását. Szexuális identitása Oscar Wilde-hoz hasonlóan talán a „bizonytalan" jelzővel írható le leginkább. Önéletrajzában azt írja, hogy első komoly párkapcsolatát 35 éves korában élte meg. Meg azt is, hogy 14 évesen „egy tanár nem megfelelően érintett meg". Hogy ez valóban szexuális zaklatás volt, vagy csak a benne még 50-en túl is lakozó gyermeki lélek élte így meg, az bizonyos értelemben mindegy is. A késői Wilde átélte a mélységes mély kitaszítottságot és egyedüllétet. Morrissey-nek ez már fiatalon megvolt.

A The Smiths, a popzene máig egyik meghatározó zenekara 1982-től 1987-ig létezett. Mindössze négy stúdióalbummal írták be magukat a zene történetébe. Utána Morrissey többé-kevésbé sikeres szólókarrierbe kezdett. És közben Nagy-Britannia egyik legnagyobb hatást gyakorló közéleti személyisége lett. A 2012.-es londoni Olimpiát a náci Németországhoz hasonlította: „a hivalkodó királyi család, mi sem természetesebb, saját birodalmi igényeinek megfelelően térítette el az Olimpiát, és nem engedte az ellenzéki hangokat megjelenni a szabad sajtóban. A média-branddé vált Nagy-Britanniát immár az 1939-es Németország szelleme járja át".
Nem kíméli pályatársait sem. „Madonna mindent abszurddá és offenzívé erősít fel. Ő a reménytelen nőiesség. Közelebb van a szervezett prostitúcióhoz, mint akármi más - mondta még 1997-ben".

A The Smiths négy csodálatos, korszakalkotó lemezén túl voltak jobb, rosszabb szólólemezei. Hangja kissé megkopott és meg is pocakosodott egy kicsit. De ez legyen a legkevesebb, egy angol nemzeti intézménytől. Simán elnézik neki, mivel egy dologban továbbra sem változott: könyörtelenül lelkiismeretes és következetes saját magával szemben is.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Csaknem 106 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe

Az idén csaknem 106 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám megfelel a korábbi évek adatainak - közölte az oktatási államtitkár.

Liberálisok: vonják vissza a CEU-ellenes törvényjavaslatot!

A Magyar Liberális Párt azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a felsőoktatási törvény javasolt módosítását, ami a Közép-európai Egyetem (CEU) "ellen irányul".

Magyarország élen jár a klinikai vizsgálatokban

Magyarország élen jár a régióban a klinikai fázisú gyógyszerkutatásokban - mondta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvosigazgatója.

Az Oktatói Hálózat nyílt levélben áll ki a CEU mellett

Álláspontjuk szerint a felsőoktatási törvény Balog Zoltál által benyújtott módosítása a minden tekintetben sikeres intézményt ellehetetlenítené.

top200