Magyarország túl gyorsan túl jó lett

Figyelő Online - Devecsai János
2016.03.19  09:00   
mail
nyomtatás
AZ MNB A GAZDASÁGRÓL. Idén akár 3 százalékos GDP növekedésre is lehet számítani, ráadásul egy lakáspiaci boom is a küszöbön állhat. A jegybanki alapkamat viszont a jelenlegi 1,35 százalékos szintről is tovább csökkenhet. Minderről Nagy Márton a jegybank alelnöke a Figyelő Befektetési Konferenciáján beszélt.
Rég látott pillanathoz értünk el: a forint túl erőssé vált. A jelenlegi monetáris kondíciók mellett komoly esély van rá, hogy elvétjük a középtávú, 3 százalékos inflációs célt. A Figyelő Befektetési Konferenciáján Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a probléma a megoldásról is szót ejtett: „Az MNB még az idén tovább csökkentheti a kamatot" - mondta el, majd leszögezte: a Monetáris Tanács kész minden lehetséges eszközt használni, hogy elérje az inflációs célját. A kamatvágásra valószínűleg az év második felében kerülhet sor. Mint hangsúlyozta a negatív kamat lehetőségével viszont nagyon óvatosan kell bánniuk. Az egynapos (overnight) jegybanki betét kamatlába már jelenleg is csak 0,1 százalék.

CSOKORBAN A MUTATÓK

Persze rögtön adja magát a kérdés: miért távolodtunk el az inflációs céloktól? A válaszokat, mint az előadásból kiderült, részben a globális tényezőkben kell keresni: jelenleg hasonló problémákkal kell szembenézzen az Egyesült Államok, Kína, Japán és az Egyesült Királyság is. Akár csak az euróövezet, ahol a várakozások szerint az infláció még évekig a kívánt szint alatt maradhat. A mostani folyamatokat a várakozások is erősítik: a lakosság ma már arra számít, hogy a korábbi 6-7 helyett 3 százalék alatt lesz az infláció mértéke, ami történelmi mélypont.

Mint Nagy Márton előadásából kiderült ezen túl viszont csokorban állnak azok gazdasági mutatók, amelyek vonzóvá teszik az országot: hazánk például évek óta tartó csökkenő adósságpályán halad. E téren nem csak Európa periféria országainál, de Franciaországnál is jobban teljesítünk.

Szóba került a GDP is, amelynek az értékelésénél az alelnök megjegyezte, hogy szerinte érdemes hosszútávot és nem csak egy-egy esztendőt figyelni. Ha az elmúlt három év növekedését összevonjuk, akkor az Európai Unióban a magyar a negyedik leggyorsabban bővülő gazdaságnak számít. Csak Luxemburg, Írország, Málta és Románia előz meg minket. Ráadásul -tette hozzá- hiába élünk turbulens időszakot, a forint jelenleg a devizák felső-középmezőnyében található.

Magyarország túl gyorsan túl jó lett - mondta a jegybank alelnöke, aki szerint miközben a feltörekvő országok közt jelentősen csökkent a sérülékenységünk, több régiós szereplőnek, például Lengyelországnak romlott a megítélése, ami miatt hazánkat a vártnál is feljebb értékelték.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: MNBforint

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

top200