Jól szerepeltek a magyarok Texasban!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2016.03.13  02:03   
mail
nyomtatás
Egy olyan hatalmas rendezvényen, amelynek nyitónapján maga Barack Obama elnök mond beszédet, azt gondolhatnánk, hogy a magyarok nem rúghatnak labdába. Ez azonban tévedés! Szerencsére.
A tucatnyi teremben, sőt nem is egy, hanem 4-5 hotelben egy időben, egyszerre zajló mega startup konferencián nem is olyan könnyű a hazai fellépőket megtalálni.A minket meghívó International Accelerator helyszíne kicsit távolabb esik ugyan, ám mivel az egész városban, mindenütt zajlanak az események, azért szép számmal vannak a "nemzetközi" csapatok is.

Azért írtam idézőjelet, mert ez a "nemzetközi" elsősorban mexikóiakat jelent, no meg görögöket, bolgárokat, mert a vendéglátó akcelerátor alaptója is görög származású. Egy ilyen, igen vegyes környezetben adott elő fél tucat magyar startup.

(Képünköm a sok tízezres tömeg egy kisebb része az egyik(!) hatalmas rendezvényközpontban.)

Szerencsére a befektetők, azaz a tőkések szép számban megjelentek, és igen sok kérdést tettek fel indulóinknak. Ez pedig azt jelzi, hogy igenis felkészült csapataink vannak.

Ezt erősíti az is, hogy - végigülve egy részét az International Accelerator Pitch napjának, illetve egy tíz indulóból álló "zöld" versenyt is végignézve - egyáltalnán nincsen szégyellnivalónk.

Persze az SXSW Eco résztvevőinek többsége legalább kétszázmilliós befektetéssel és jellemzően 25-80 fős csapatokkal induló, érettebb vállalatok voltak, ám az ötletek minőségét, kidolgozottságát és kezdeti megvalósítását tekintve, elsősorban technológiai értelemben, a magyar projektek teljesen rendben vannak.

Sőt, előadói képességeink is sokat fejlődtek akár az egy évvel korábbi külföldi megjelenésekhez képest is.Persze Amerikában már az óvódban(!) kiállnak a gyerekek a csoport elé és kis történeteket kell elmesélniük mondjuk a kedvenc mackójukról tucatnyi társuk és az óvónéni előtt.

Azaz számukra teljesen természetes a prezentációs szituáció. Ekkora hátrányt nem könnyű ledolgozni, de azt kell mondjam, hogy nem állunk rosszul. Különösen azért nem, mert kreatívak vagyunk.

Miről is van szó?

A benyomások után most tárgyszerűbb háttérinformációk következnek a rendezvény magyar részéről.

Hat magyar startup vett részt a világ legnagyobb interaktív technológiai fesztiválján, az austin-i South by SouthWest (2016. március 11-étől). Ez a világ egyik legjelentősebb interaktív technológiai fesztiválja, amelyen neves befektetők és a legfontosabb iparági szereplők képviseltetik magukat.

A rendezvényre a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Design Terminál jóvoltából hat magyar startup utazhatott ki, melyeknek kiváló lehetősége nyílik a potenciális vásárlókkal és befektetőkkel való kapcsolatépítésre, termékük/szolgáltatásuk bemutatására, a piaci igények megismerésére, illetve visszajelzések begyűjtésére, amelyek segítségével továbbfejleszthetik projektjüket.

InnoTrade: nemzetközi kiállítási lehetőség ígéretes innovatív vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Kereskedőház kulcsfontosságú állami és piaci szereplőkkel együttműködve indította el InnoTrade elnevezésű startup programját, amelynek célja a hazai innovatív vállalkozások külpiacra segítése. A kezdeményezés keretében az MNKH az ígéretes, kezdő magyar cégek legnevesebb nemzetközi szakmai rendezvényeken történő kiállítási lehetőségét támogatja.

A program első állomása a Las Vegas-i CES volt idén januárban, melyen jelentős sikereket ért el két magyar startup: a Brewie, illetve az SBrick.

Az InnoTrade programra jelentkező startupok a globális piacot célozzák, ez a jelentkezés egyik alapfeltétele is egyben.

Az innovatív technológiák területén az Egyesült Államok jár az élen, így a hazai startupok számára kiemelt jelentőségű piacépítési, bemutatkozási és iparági szereplőkkel, befektetőkkel való kapcsolatépítési lehetőséget jelentenek az USA-ban megrendezett szakmai események.

 

Résztvevő csapatok, illetve termékeik/szolgáltatásaik, céljaik:

Vidzor

A Vidzor egy online videó eszköz, amely bárki számára lehetővé teszi interaktív és platform-független video készítését, megosztását. Így a felhasználó például saját döntései alapján maga alakíthatja a film történetét. Olyan interaktív videoszolgáltatás, amelynek segítségével különböző alternatívákat tehetünk a cselekménybe, amelyek közül a későbbi felhasználó választhat. Ezen felül pedig statisztikát készít a döntésekről, így pontos adatokat szolgáltat a nézői aktivitásról. A termék forradalmasítja a mozgóképes platformot, amely kizárólag a mozgóképek lejátszására fókuszál. A rendezvényen való részvételtől célpiacuk alapos megismerése és potenciális partnerekkel való kapcsolatépítés mellett, szolgáltatásuk célpiacon történő bemutatását várják.

AppTalk Ninja

Az Apptalk Ninja egy szoftverfejlesztők számára készült szolgáltatás- és programcsomag, amely fejlesztőknek nyújt segítséget alkalmazások hálózati és bluetooth-os adatforgalomba való betekintésébe. Az Apptalk Ninja egy sorkóddal beépíthető bármelyik mobil alkalmazásba és segíti a fejlesztőket azok kommunikációs hibáinak felderítésében és a problémák megoldásában. A csapat termékük validálásának szakaszában jár, így elengedhetetlen számukra, hogy a célcsoportjuk (fejlesztők) előtt bemutatkozzanak. Termékük olyan szoftverfejlesztők számára készült, akik napjaink legmodernebb technológiáit alkalmazó hardver eszközök fejlesztésén dolgoznak. A SXSW az egyik legnagyobb szakmai konferencia az Egyesült Államokban, ahol lehetőségük nyílik közvetlen kapcsolatba lépni az ilyen termékeken dolgozó csapatokkal, akik számára szeretnék bemutatni terméküket és az általa kínált lehetőségeket. Céluk, hogy a SXSW konferencián ezeket a fejlesztőket közvetlenül megszólítva szakmai felhasználókat találjanak, illetve hogy visszajelzéseket gyűjtsenek, amelyek segítségével javíthatnak termékükön.

SpringTAB

Külső szoftver az ismeretlen weblap látogatók felderítésére és személyreszabott ajánlására. A szoftver segítségével a weboldalt a látogatók igényeihez lehet szabni. Szociális és egyéb adatok lekérését teszi lehetővé, hogy pontosabban tudjon az adott cég ajánlásokat tenni. Feltérképezhető, hogy kik a vásárlók, kik nem vásároltak az adott cégnél és azok milyen szociális, közösségi paraméterekkel rendelkeznek. A vállalkozás fő célcsoportja a média, amely hangsúlyos szerepet kap a rendezvényen, emellett előadás megtartásával, és szakmai előadásokon való részvétel révén kívánják prezentálni terméküket a legfontosabb iparági szereplőknek.

Laborom

Orvostechnikai applikáció, amely lehetővé teszi orvosi adataink tárolását, orvosi jellegű tanácsadás kérését. Szintén tökéletesen illik az SXSW programjába, miután számos iparági szakértő van jelen és számos szakmai előadásra kerül sor a témában. A rendezvényen számos mentorprogramon, illetve szakmai előadáson fognak részt venni szolgáltatásuk további fejlesztése, illetve kapcsolatépítés céljából, valamint előadást is tartanak projektjük minél szélesebb körben való terjesztésének érdekében.

Kalijob

Online videointerjú szoftver, amelynek lényege, hogy használatával bárhonnan lehetséges online interjút készíteni, így lehetővé teszi a világ bármely pontjáról történő jelentkezést állásokra. A jelentkező megkapja a kérdéseket a cégtől, majd ezekre több, rövid videóban válaszol, amelyet visszajuttat a céghez és ez alapján akár több ezer kilométer távolról is kiértékelhető a jelentkező, több személy (pl. HR, cégvezető stb.) által is. Az SXSW networking eseményei kiváló alkalmat biztosítanak a csapatnak befektetőkkel való kapcsolatépítésre, amelynek érdekében számos különböző szakmai előadáson kívánnak részt venni.

DronIQ

Robotrepülőgépek irányítását segítő szoftver, amely valós idejű térképet szolgáltat. A drónokat emellett felszereli speciális fűtéssel, illetve infra-vörös szenzorokkal, amelyek lehetővé teszik az emberi jelenlét érzékelését, amely mentési műveletekben biztosítja az emberek beazonosítását és ezáltal nagyban növeli kimentésük esélyét. A csapat a rendezvényen számos networking eseményen, illetve szakmai előadáson kíván részt venni.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Felzárkóztatás: Balog elárulta, mi kell a sikerhez

Sikeres felzárkózáspolitikához minden érintett együttműködése szükséges - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Lengyelország teljes mértékben elkötelezett az EU irányában

Fel sem merül, hogy Lengyelország kilépjen az európai közösségből.

Rakétaüzemmódba kapcsol a konjunktúraindex

Az index így is 2,5 éves csúcsára jutott - közölte a GKI.

Az évszázad összecsapása

A Gazprom és az Európai Bizottság között létrejött alku versenyképes áron biztosíthat gázt a jövőben a közép- és kelet-európai piacok számára.Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

Universal Robots: hasít az ipari robotika

A kollaboratív robotok úttörője továbbra is ki tudja használni, hogy elsőnek lépett a piacra és gyorsan piacvezetővé vált.

top200