Befektetés a jövőbe: egyedülálló gyakornoki programot indít Magyarországon az ALDI

Figyelő Online
2016.03.10  16:17   
mail
nyomtatás
Az ALDI Magyarország a kiskereskedelmi szektorban egyedülálló, duális képzési formában megvalósuló szakiskolai tanulók részére megalkotott programot indított itthon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve négy fővárosi szakközépiskolával közösen.
A kereskedelmi szektor szakképzett dolgozóinak utánpótlása létszükséglet a sikeres és eredményes magyarországi kiskereskedelem működéshez: jól működő üzletek ma már elképzelhetetlenek képzett, a vevő magas szintű kiszolgálása, a jogszabályi előírások, illetve üzletvezetési folyamatok betartása, valamint a tiszta, rendezett eladótér iránt elkötelezett munkatársak nélkül. Mindez hosszú távú képzési programot és munkáltatói elköteleződést igényel a kiskereskedelemben részt vevő vállalatok részéről.

Az ALDI Magyarország ezért a kiskereskedelmi szektorban egyedülálló, duális képzési formában megvalósuló szakiskolai tanulók részére megalkotott programot indított itthon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve négy fővárosi szakközépiskolával közösen.

Az ALDI osztrák és német anyavállalatánál mindennek már évtizedes hagyománya van, ezt a kiforrott és eredményesen működő programot szeretné átültetni az áruházlánc a magyar piacra is.

A kereskedelmi szakiskolai képzésben a diákok az első évet, tehát a kilencedik évfolyamot kizárólag az iskolában töltik, majd a 10. évfolyamtól kezdve az iskola által előre meghatározott számú napot az iskolapadban elméleti képzéssel, valamint ennek ellenpárjaként a hét fennmaradó napjait pedig az arra kijelölt üzletekben, gyakorlati ismeretek megszerzésével és a már megszerzett tudás elmélyítésével töltik a tanulók. A most indított programban négy szakiskola 22 diákja vesz részt, akik a 45, tanulók oktatására kijelölt és akkreditált fővárosi és Pest megyei ALDI üzlet egyikében végzik majd a gyakorlatot. A kiválasztás már a nyár folyamán megtörtént, mintegy ötven jelentkezőből az ALDI egyrészt felvételi elbeszélgetés, illetve osztályfőnöki ajánlás alapján a tanulmányi eredményeket is figyelembe véve 22, tizedik évfolyamos diákot választott ki a programban részt vevő iskolák jelentkezői közül. A szakiskolai gyakornoki program megvalósításához a BKIK mellett további négy intézmény a Leövey Klára Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, a Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, Terézvárosi Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola került kiválasztásra.

Az ALDI által most elindított rendszerben a tanulók átlagosan havi hetven órát töltenek el a kijelölt üzletekben.

„A célunk az volt, hogy a ma divatos szakmák mellett talán kissé érdemtelenül háttérbe szorult kereskedelmi területek is több figyelmet kapjanak. A jövő kereskedelmi dolgozóinak az ALDI-nál már a szakiskolai képzés során a modern kereskedelmi, boltvezetési és ügyvezetési ismereteket adjuk át annak érdekében, hogy versenyképes és magabiztos tudással a kezükben léphessenek ki iskolai tanulmányaik befejeztével a munkaerőpiacra" - mondja Székács Tibor, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.

„A képzéssel nem az a szándékunk, hogy olcsó munkaerővel helyettesítsük, illetve egészítsük ki meglévő dolgozói állományunkat, hanem az, hogy hosszú távú építkezéssel biztosítsuk az ALDI üzletek magas szinten képzett és motivált munkatársakkal történő folyamatos utánpótlását. Részben ennek érdekében is a jogszabályi előírásnál közel háromszor magasabb díjazásban részesítjük a szakmai gyakorlatukat nálunk végzőket - az első félévben már havi bruttó 54 000 forint fizetést adunk -, illetve a tanulmányok előrehaladtával minden félévben folyamatosan emeljük a díjazást" - mondja Székács Tibor. Az ALDI-nál gyakorlati képzésüket végzők az utolsó félévben már havi bruttó 85 000 forintot, vagyis megközelítően annyit keresnek, mint egy heti 20 órában dolgozó bolti eladó munkatárs. Aki jól teljesít, bolti eladói, és később akár boltvezetői szerződést kaphat.

Az ALDI nem áll meg a fővárosban, 2016-ban országos szintűvé szeretné kibővíteni a programot. Az áruházlánc célja, hogy mind a 107 magyarországi üzletében fogadhasson motivált tanulni és dolgozni vágyó tanulókat - így jövőre a fővárosban üzletenként akár már kettő, egy tizedik és egy tizenegyedik évfolyamos tanuló is végezhesse a gyakorlatát. A nyári gyakorlat és az azóta eltelt hónapok során az áruházlánc már rendkívül pozitív tapasztalatokat szerzett, és ami még ennél is örömtelibb, hogy a diákok is nyitottak az újszerű és sokrétű ismereteket kínáló program iránt.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Aldikarrier

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200