Ravasz kérdést tettünk fel a miniszternek

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.03.07  13:55   
mail
nyomtatás
Április közepén tárgyalja a kormány a 2017-es büdzsét.

Az Európai Beruházási Bankkal kötött hétfőn 500 millió euró értékű hitelszerződést a magyar kormány nevében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az öt éves, infrastrukturális célú projektekről szóló csomag első részletét, 140 millió eurót már hétfőn le is hívhatja a kabinet.

A Figyelő munkatársa az aláírási ceremónián arról érdeklődött a szakminisztérium vezetőjénél, Varga Mihálynál, hogyan zajlik a magyar költségvetés felkészítése a 2020 utáni időkre, amikor várhatóan apadni fognak az uniós támogatások. Értelemszerűen arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor lesz nullszaldós az egyenleg. Akár már 2017-ben?

A miniszter ezt a kérdésünket nevezte - a Figyelőtől megszokottan - ravasznak, mert azt nem érezte szorosan a mai eseményhez kapcsolódónak. A válasszal azért nem maradt adós, jelezte, hogy a kormány elé április közepén megy be a tervezet. Kifejtette, hogy milyen céloknak kell megfelelni a 2020-ig hátralévő időben. A fenntartható növekedés biztosítása mellett vigyázni kell az államadósság és a hiány alakulására. Na, erre kell gombot varrni! - érzékeltette, hogy a célok közti egyensúly megtalálása nem lesz könnyű feladat.

Azt ma még senki nem tudja megmondani, hogyan változnak a következő uniós költségvetési ciklusban a támogatások - tette hozzá. Az biztos, hogy az irány a nullszaldós költségvetés elérése, s ennek első lépéseként a következő évben az állam működésének mérlege már nullás lehet - derült ki a tájékoztatón. Ez egyébként megegyezik azzal, amit Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott pár hete a kormányinfón a Figyelőnek. Az állam személyi és dologi kiadásait kell összhangba hozni a bevételekkel, de ez nem érinti például a költségvetés fejlesztési célú ráfordításait. Úgy tűnik tehát, hogy a lehető legszélesebb értelemben vett államháztartás egyenlege jövőre még nem lesz nullás, ahogy azt egyébként célul tűzte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200