Magányos Merkel

Figyelő Online - Inotai Edit
2016.03.05  09:00   
mail
nyomtatás
BERLIN ELSZIGETELŐDIK. Az EU szokás szerint bénázik, a tagállamok sokfelé szakadva veszekednek a menekültválság lehetséges kezeléséről. A törökökkel kötendő paktumon alapuló német álláspont támogatása nagyon csekély. Angela Merkelnek minden befolyására és diplomáciai ügyességére szüksége lesz a március 7-iki uniós csúcson.
Angela Merkel egy brüsszeli sültkrumplis bódénál csillapította az étvágyát a minap, az EU-csúcs egyik szünetében. A fotó bejárta a világsajtót, kiderült az is, hogy Merkel milyen szósszal kérte a krumplit és mennyit fizetett. Tehette, hiszen épp nem volt rá szükség rá a tárgyalóasztalnál: a britek álltak a középpontban. Ez mindenképpen újdonság az elmúlt évtized német-központú európai döntéshozatalához képest. Merkel pozícióját ráadásul megingatta a menekültválság, és ez hosszú időre megváltoztathatja Németország európai ügyekhez való hozzáállását is.

ELSZIGETELŐDÉS
Berlin határozza meg, hogy mi történik Európában és jól is van ez így - sokáig így érezték a németek, most azonban mindez felborulni látszik. A visegrádi országok elutasító hozzáállása nem volt annyira meglepő, Orbántól nem is várt mást a kancellár. De amikor Ausztria is kihátrált a "mi megoldjuk" táborból, azzal az egyik legfontosabb szövetségest vesztette el Angela Merkel. „Az unióban most leginkább az Európai Bizottság számít Berlin szövetségesének, a tagállamok kormányai óvatosak, de az állampolgárok körében még mindig elég nagy a menekültek iránti szimpátia" - mondta a Figyelő kérdésére Kathrin Böttgen, a berlini Institut für Europaische Politik (IEP) igazgatóhelyettese. Böttgen a müncheni Ifo intézet felmérésére hivatkozik, amely szerint a németek és az olaszok kétharmada, továbbá a franciák és a britek fele is úgy véli, Európa képes megoldani a menekültválságot.

Kevésbé optimista Judy Dempsey, a Carnegie Europe egyik vezetője kutatója, a Strategic Europe főszerkesztője. Dempsey szerint Németországban ugyan még mindig elég nagy a kancellár támogatása, de az európai elszigetelődés érezhető jele, hogy "minél erősebben harcol Merkel, annál nagyobb ellenállásba ütközik". Mégis, mintha abban bízna, hogy legendás kitartásával idővel legyűri, felmorzsolja a többieket. A német közszolgálati televíziónak adott vasárnap esti interjújában is azt bizonygatta, hogy az ellenszél dacára sem fogja felülbírálni a politikáját, nincs B-terve.

További részletek a Figyelő 2016/9-es számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Az EU vezetői síkra szálltak az egység mellett

„Európa mint politikai szereplő vagy egységes lesz, vagy eltűnik a térképről".

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szlovákia felkészül a többsebességes Európára

Az EU 27 tagállama kötelezettséget vállal az Európai Unió, egy „egyedülálló projekt" megőrzésére és továbbvitelére.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

top200