Indul a kilakoltatási hullám

Figyelő Online
2016.03.01  10:40   
mail
nyomtatás
Ma jár le a kilakoltatási moratórium. A szakértő szerint sok esetben a közös értékesítés lehet a legjobb megoldás az adósok számára.
Hazánkban jelenleg közel 180 ezer 90 napon túli késedelemben lévő jelzáloghitel van, amelyek együttes értéke csaknem 900 milliárd forint. A gazdasági válság előtt az emberek tömegesen vettek fel lakáshiteleket, olykor minimális önerővel. Ráadásul a svájci frank alapú hitelek esetén jelentősen megemelkedett a törlesztő részletük, amit sokan nem tudtak fizetni. A már bajba kerültek minél hamarabb szeretnék rendezni adósságukat, azonban ha önállóan értékesítik lakásukat, a legtöbben nem tudják kifizetni a hitelüket.

Az elmúlt időszakban az MNB és az állam intézkedései nagyban segítették a bajba jutott hiteleseket, azonban közös érdek, hogy a fennmaradó, rosszul fizető hitelállomány mielőbb eltűnjön a bankok könyveiből további veszteségek nélkül.

„A hazai piacon egyre inkább olyan befektetők vagy követeléskezelők jelennek meg, akik ezeket a tartozásokat megvásárolnák és az ingatlan mielőbbi értékesítésével szeretnének mérsékelt hozamot realizálni. Ebben az esetben nem a kilakoltatás a cél, hanem az adóssal egy közös megoldás megtalálása, ugyanis amennyiben egy ingatlan árverezésre kerül, általában jóval a piaci ár alatt kel el" - hangsúlyozta Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) elnöke.

Az ingatlanfedezetes hiteltartozások felvásárlói az adóssal közösen értékesítik az ingatlant, a nemzetközi gyakorlatok pedig azt mutatják, hogy jellemzően felmentik az adósokat a további tartozás megfizetése alól, ezáltal rendezni tudják tartozásukat.

„A közös értékesítés után az adós mentesülhet korábbi összes fizetési kötelezettsége alól, illetve az értékesített ingatlan árából is részesülhet, amennyiben a befektetővel együttműködik és a mielőbbi, minél magasabb árú értékesítésre törekszik. Ebből az összegből jellemzően újra tudja indítani életét, hosszabb időre is bérelhet ingatlant. Szerencsére a munkaerőpiac élénkülése is az adósok segítségére lehet, illetve amint lejár az egy év, amíg a KHR-ben lezárt státusszal szerepel, egy fiatal család CSOK igénylésére is jogosult lehet, és újra belevághat az ingatlanvásárlásba" - tette hozzá Felfalusi Péter.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését.

A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet

Végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

top200