Mi vitte győzelemre a Saul fiát?

Figyelő Online
2016.02.29  14:35   
mail
nyomtatás
Ha valaki hajlandó keményen dolgozni és van kreatív ötlete, akkor van rá lehetőség, hogy megvalósítsa - nyilatkozta Andy Vajna a Saul fia című filmmel kapcsolatban. Bárdos Judit filmesztéta a film sikerességének okairól is beszélt.
A magyar filmtámogatási rendszernek köszönhetően lett egy háromoldalas tervből világsiker a Saul fia - idézte a The Hollywood Reporter amerikai portál hétfőn Andy Vajna filmügyi kormánybiztost, aki szerint Magyarország komoly lehetőséget kínál a tehetséges rendezőknek.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat magyar idő szerint hétfőn hajnalban Los Angelesben. A holokausztdráma az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, 34 évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott. "Ha valaki hajlandó keményen dolgozni és van kreatív ötlete, akkor van rá lehetőség, hogy megvalósítsa" - nyilatkozta Andy Vajna. Hozzáfűzte: a Saul fia kiváló példa arra, hogy miképpen válhatott egy kezdő rendező háromoldalas filmtervéből világsiker. "Úgy gondolom, ez megmutatja a fiatal magyaroknak, hogy igen, mindez lehetséges" - jegyezte meg. A Magyar Nemzeti Filmalap 321,6 millió forinttal támogatta Nemes Jeles László első játékfilmjét.(Fotó: Mike Blake/Reuters)

Andy Vajna kitért arra is, hogy mielőtt a támogatásról döntöttek volna, alaposan átbeszélték a Saul fia filmtervét és számításba vették Nemes Jeles László addigi rövidfilmjeit is. "Mivel ez volt az első játékfilmje, elég szigorúak voltunk a finanszírozásban, adtunk neki 300 millió forintot, valamint támogattuk és segítettük őt a kidolgozásban. De amikor láttuk a kész alkotást, lenyűgözött bennünket, nem volt vele tennivalónk. Egyszerűen jó volt" - fogalmazott. "A film önmagáért beszél. Nagyon büszke vagyok Lászlóra, amiért képes volt olyat teremteni, ami messze túlment a forgatókönyv lapjain" - hangsúlyozta Andy Vajna, aki "fantasztikusnak" és "különleges élménynek" nevezve az Oscar-díjjal jutalmazott alkotást.

Hozzáfűzte, hogy a lottóbevételekből támogatott filmalap lehetőséget kínál a kezdő filmeseknek karrierjük elindítására. "Sokáig dolgoztam az Egyesült Államokban és tudom, milyen nehéz összerakni egy mozit, különösen egy elsőfilmet. A magyar rendszerben ez viszont egyszerű. Megadja az esélyt, hogy a rendező bizonyítson" - hangsúlyozta.

Új program indul

A filmügyi kormánybiztos beszélt arról is, hogy idén új programot indítanak el öt kezdő rendező alacsony költségvetésű filmjének támogatására. Emellett képzést is indítanak filmes stábok tagjai számára, hogy könnyebben megfelelhessenek az olyan nemzetközi produkciók technikai elvárásainak, amelyek szívesen vennék igénybe Magyarország fejlett stúdióhálózatát és a kedvező adózást.

Nagyon sokat jelent

A magyar filmgyártásra és a magyar filmművészetre is felhívja a figyelmet a Saul fia sikere Bárdos Judit filmesztéta szerint, aki az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elemezte az Oscar-díjas film győzelmének lehetséges okait. Mint mondta, nagyon sokat jelent az, hogy magyar alkotást az idegen nyelvű filmek között elismer az amerikai filmakadémia. Bizalmát fejezte ki az iránt, hogy ez pozitívan hat majd a magyar filmek finanszírozására is, hogy további hasonlóan sikeres alkotások készülhessenek.

A filmesztéta kiemelte, hogy az idegen nyelvű filmek között nagyon szoros volt a verseny, hiszen a török Mustang és a kolumbiai A kígyó ölelése is esélyes volt az elismerésére. "Nagyon nagyra tartom a filmet és szerettem volna, hogy nyerjen" - hangsúlyozta, azonban hozzátette: a szakma véleménye valójában ott dőlt el, hogy az öt jelölt közé beválasztották Nemes Jeles László munkáját.

Mi az oka?

Bárdos Judit a győzelem okát abban látta, hogy Nemes Jeles László egy egészen új oldaláról mutatta be a holokauszt történetét, nem a dokumentarista jellegre, hanem az emberi részre fókuszált, csak úgy mint korábban Roberto Benigni Az élet szép című, szintén Oscar-díjat nyert alkotásában vagy a román Radu Mihaileanu Életvonat című filmjében. Mint mondta, Nemes Jeles László a kézi kamerás felvételeknek köszönhetően a főszereplő perspektívájából mutatja be a Sonderkommando és az auschwitzi láger világát. Azzal, hogy a néző közvetlenül Röhrig Géza, a főszereplő mögött halad, szinte csak azt látja amit ő. "Ettől rögtön megérezzük, hogy milyen lehetett ott lenni, milyen volt a káosz, a bénultság vagy az, hogy senki nem tudta, mihez fogjon. Nem csak a lázadásra, de a borzalmak elviselésére sem volt stratégiája senkinek" - fogalmazott.

Hozzátette: ennek bemutatásához Erdélyi Mátyás operatőri munkáján túl fontos szerepe volt Zányi Tamás hangmérnöknek is, aki olyan "csodás hangszövetet teremtett", amelyben a nyolc nyelven beszélő emberek alig hallható zenei aláfestéssel megkomponált egysége azt a valóságot kelti, hogy "bedobtak minket is a Sonderkommandóba és csak kapkodjuk a fejünket, hogy mihez lehet itt kezdeni". Úgy vélte, a film katarzisa a választott célért való küzdésben rejlik, valamint abban, hogy a szereplők nem nyugszanak bele, hogy áldozatok legyenek. Bár a végső célt nem sikerül elérni, de legalább percekre megtapasztalhatják a szabadságot. "Ebben az emberi méltóságról, a szabadságról van szó és ezt sikerült kivívni a hősöknek" - fűzte hozzá.

A Saul fia a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat nyerte meg helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező munkája 1982 óta az első magyar alkotás, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Saul fia

Hozzászólások

Felzárkóztatás: Balog elárulta, mi kell a sikerhez

Sikeres felzárkózáspolitikához minden érintett együttműködése szükséges - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Lengyelország teljes mértékben elkötelezett az EU irányában

Fel sem merül, hogy Lengyelország kilépjen az európai közösségből.

Rakétaüzemmódba kapcsol a konjunktúraindex

Az index így is 2,5 éves csúcsára jutott - közölte a GKI.

Az évszázad összecsapása

A Gazprom és az Európai Bizottság között létrejött alku versenyképes áron biztosíthat gázt a jövőben a közép- és kelet-európai piacok számára.Újra meghirdeti ösztöndíjprogramját a Diákhitel Központ Zrt.

Olyan 40 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták, főiskolások pályázhatnak, akiknek hatályos diákhitel-szerződésük van.

Felzárkóztatás: Balog elárulta, mi kell a sikerhez

Sikeres felzárkózáspolitikához minden érintett együttműködése szükséges - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

top200