Sokkot okozna a britek kilépése

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.28  08:09   
mail
nyomtatás
A világ vezető gazdaságainak pénzügyminiszterei figyelmeztettek: „nagy megrázkódtatást" okozna, ha az Egyesült Királyság elhagyná az EU-t.
A G20 csúcstalálkozó alkalmával brit, kínai és amerikai kormányzati tisztségviselők, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde a világgazdaság legfontosabb kérdéseit vitatták meg Shanghai-ban.

A miniszterek egy közleményben fogalmazták meg véleményüket, amelyet a G20 nemzetek két napos találkozója után tettek közzé Kínában. A záróközlemény szerint a G20 résztvevői a világgazdaság egyik kockázati tényezőjének tekintik az Egyesült Királyság uniós, „menni vagy maradni" népszavazásának kimenetelét.  

Kalandos utazás

A brit pénzügyminiszter kíséretében lévő tisztviselők szerint szokatlan, hogy a záróközlemény egy ilyen eseményről, mint a a brit népszavazás, ennyire hangsúlyosan szól. Tagadták azonban, hogy ez George Osborne nyomására alakult volna így.

A pénzügyminiszter a következőket nyilatkozta a BBC-nek: „A világ legnagyobb gazdaságainak pénzügyi vezetői egybehangzóan ítélik meg a brit-EU kapcsolatok ügyét. Úgy látják, hogy Nagy-Britannia távozása az egész világgazdaságot megrázná. S ha a távozás a világgazdaságot sokkolná, el lehet képzelni, mit jelentene Nagy-Britannia számára. „Ez nem egy vidám, kalandos utazás az ismeretlenbe, a helyzet halálosan komoly.”


George Osborne (MTI fotó)

Az euró-szkeptikus brit párt, az UKIP elnöke, Nigel Farage viszont azt nyilatkozta, hogy a G20 közlemény „nem meglepetés”, hiszen „a bajtársak segítik egymást”. „Nem lep meg, hogy a nagy országok kormányai összefognak és együtt támogatják David Cameront.”

„Ez a nagy bankok, nagy vállalatok, nagy kormányok hangja, akik mind egymás vállába kapaszkodnak. Nem hiszem, hogy ez meghatja a szavazókat.”

Időközben David Cameron miniszterelnök megérkezett az Egyesült Királyságot felölelő körút első állomására, Észak-Írországba. A körút célja, hogy meggyőzze a szavazókat: az ország alapvető érdeke, hogy a megreformált EU-ban benn maradjon.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Nagy-BritanniaEU

Hozzászólások

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Lengyelország is megerősítette uniós jövőjét

„Az Európai Unió egysége kulcsfontosságú Lengyelország számára" mondta Beata Szydło lengyel miniszterelnök.

A csehek egységes és biztonságos Európát szeretnének

Európának képesnek kell lennie arra, hogy összehangolt módon lépjen fel a terrorizmus, a jogellenes migráció és a szervezett bűnözés ellen.

top200