Mindenki nyugodjon meg: Kína uralja a helyzetet

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.28  12:08   
mail
nyomtatás
A Shanghai-ban zajló G20 tanácskozáson Kína igyekszik megnyugtatni a világ pénzügyminisztereit: lassuló gazdasága miatt aggodalomra nincs ok.
A G20 csoport a bruttó hazai össztermék tekintetében a világ gazdaságának 86 százalékát, a világ népességének kétharmadát és a világkereskedelem 75 százalékát képviseli. A G20 tagjai a világ legnagyobb gazdaságainak pénzügyminiszterei.

Egyensúlyt teremteni

A kínai pénzügyminiszter, Lou Jiwei kijelentette: országa képes kezelni jelenlegi problémáit.

Kína gazdasága, amely a második legnagyobb a világon, az export helyett a jövőben a belső fogyasztást és szolgáltatásokat kívánja célrendszerének középpontjába állítani. A növekedés ezzel összefüggésben bekövetkezett lassulása jelentős bizonytalanságot gerjesztett a pénzügyi piacokon és a nyersanyagárak meredek eséséhez vezetett.

A kínai központi bank, a People's Bank of China vezetője, Zhou Xiaochuan leszögezte: a kínai reformok iránya egyértelmű és változatlan, de a reform végrehajtásának üteme nem feltétlenül egyenletes. „Kína egyensúlyt teremt a növekedés, a szerkezeti átalakítás és a kockázatkezelés követelményei között” mondta a bankelnök.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Christine Lagarde azonban azt mondta: Kínának „nyomasztóan sok” szerkezeti reformot kell megvalósítania.


Christine Lagarde (MTI fotó)

Elemzők szerint Zhou Xiaochuan beszéde alapvetően arra irányult, hogy eloszlassa a nemzetközi pénzügyi világ aggályait Peking deviza-politikájával, illetve a kínai részvénypiacok kiszámíthatatlan ingadozásával kapcsolatban. Sokan attól tartanak: exportjának növelése és gazdasága fellendítése érdekében Kína hagyni fogja, hogy a jüan leértékelődjék.

A G20 árfolyamokkal kapcsolatos vitáira utalva Zhou Xiaochuan azt mondta: érdeklődéssel várja, hogy a Csoport milyen megállapításokra jut. „Kína mindig is ellenezte, hogy az export versenyképességét a nemzeti valuták egymással versengő leértékelése útján próbálják meg erősíteni.”

Egymás rovására

A brit központi bank, a Bank of England kormányzója, Mark Carney aggályosnak tartotta, hogy néhány központi bank negatív kamatokat alkalmaz a növekedés gyorsítása érdekében. Megítélése szerint ez a megoldás a többi gazdaság rovására próbál lendületet adni az érintett ország saját üzleti világának.

A brit jegybank kormányzója úgy látja, hogy a világ össztermelésének mintegy negyede olyan gazdaságokból származik, amelyekben a kamatszint már „a szó szoros értelmében a küszöb alatt van”.

„Meghatározóan fontos, hogy az ösztönző intézkedések a hazai keresletet élénkítsék, különösen azokban az ágazatokban, amelyek egészségesen működnek. A negatív kamatok csak nagyon korlátozott mértékben tudnak hozzájárulni ehhez a folyamathoz.”

Mark Carney aláhúzta: a kormányoknak fel kell gyorsítaniuk a gazdasági reformokat. „A világgazdaság növekedése azért csalódást keltő, mert a pénzügypolitika megújulása és beavatkozási készsége nem párosult szerkezeti átalakításokkal. A legtöbb fejlett gazdaságban a bonyolult szerkezeti reformokat lelassították.”

A csütörtökön közzétett adatok megerősítik, hogy az Egyesült Királyság gazdasága tavaly 2,2 százalékkal nőtt. Ez a legalacsonyabb éves ütem 2012 óta, noha az Egyesült Királyság az egyik leggyorsabban növekvő fejlett gazdaság maradt.

E hét elején az IMF azt jelentette, hogy a világgazdaság tovább gyengült és „a váratlan megrázkódtatásokra igen sérülékeny. A gyengülés sokasodó pénzügyi zavarok és visszaeső eszköz-árak közepette figyelhető meg, amelyhez jelentősen hozzájárul a kínai gazdaság lassulása”.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Putyin: Oroszország lesz a világ vezető cseppfolyósföldgáz-előállítója

Az épülő szabettai cseppfolyósföldgáz-üzemnek köszönhetően Oroszország lesz a világ legnagyobb LNG-gyártója - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Kijev egyoldalú tűzszünetet jelentett be

Ukrajna kész akár egyoldalúan is betartani a tűzszünetet április 1-jétől, amiről a minszki összekötő csoport legutóbbi ülésén állapodtak meg.

Trump mégis a kétállami megoldást támogatja a Közel-Keleten

Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

top200