"A kormány megijedt a valódi népszavazás lehetőségétől"

Figyelő Online
2016.02.26  14:35   
mail
nyomtatás
Tóbiás József pénteken arra szólította fel a miniszterelnököt, hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben tegye egyértelművé, mi a kormány álláspontja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történt keddi bűncselekményről.
Tóbiás József budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolt, hogy szerinte ötletszerűen, végiggondolatlanul, jogilag vitatott módon hirdettek az uniós kvótáról népszavazást.
Hozzátette: a magyar embereknek joguk van szabadon dönteni a saját életüket érintő fontos kérdésekről, Orbán Viktornak nincs joga eldönteni, hogy Magyarországon miről lehet népszavazást tartani.

Az ellenzéki politikus szerint valódi népszavazást kellene tartani a vasárnapi zárva tartás mellett annak eldöntéséről, hogy állami tulajdonban maradjanak-e a földek vagy fideszes haverokhoz kerüljenek.
Szerinte az emberek arról is dönteni akarnak, hogy lehet-e egy állami vezetőnek ötmillió forint feletti fizetése, illetve arról is döntenének, hogy negyven év után a férfiak nyugdíjba vonulhassanak-e.

Tóbiás József azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy tegye világossá, milyen intézkedéseket tett az NVI-nél történtek ügyében, milyen vizsgálatot indítottak el. Tisztázzák a Fidesz érintettségét! - szólított fel.
Jelezte azt is, hogy a Nemzeti Választási Bizottság délután tartandó ülésén kezdeményezni fogják, hogy az NVI hozza nyilvánosságra azokat az iroda épületében készített felvételeket, amelyek egyértelműen bizonyítják: a szocialista Nyakó Istvánt megakadályozták abban, hogy időben beadja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kérdését.
Tóbiás József azt mondta, "a kormány a pr-akciójával valójában el akarja terelni a figyelmet a valódi Magyarország problémáiról". Példaként az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer helyzetét említette.

Szóvá tette azt is, hogy egymilliárd forintért vásárolnak műkincseket a Miniszterelnökségnek, hogy 200 millió forintot költenek a jegybankelnök "magánhadseregére", és 400 millió forintot szánnak arra, hogy a "megbukott tévéelnök" jutalomból Új-Zélandra menjen nagykövetnek.
"Van, akinek mindent szabad és minden jár, van, akinek semmit nem szabad és semmi nem jut" - vont mérleget.

A pártelnököt kérdezték arról, miért nem vett részt az MSZP a nap folyamán tartott kvótával kapcsolatos pártok közötti egyeztetésen.
Tóbiás József azt mondta, nincs ma miről beszélni, az MSZP-nek vannak olyan kezdeményezései, amelyek társadalmilag hasznosak, jogilag pontosak. Hozzátette: a kormányfő népszavazási javaslata félelemtől vezérelt, célja az elterelés és a jogászok is megosztottak a kérdést illetően.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..top200