Apadó migránshullám

Figyelő Online
2016.02.26  11:43   
mail
nyomtatás
Meredeken csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok szigorításai miatt - közölte a Jutarnji List című horvát napilap
A fokozott ellenőrzések, a hadsereg bevetése a határokon és azoknak a migránsoknak a visszatoloncolása Szlovéniából és Ausztriából, akik korábban akadálytalanul juthattak el a balkáni országokon át Nyugat-Európába, odavezetett, hogy néhány százra csökkent a naponta Horvátországba érkező menekültek száma - írta a lap.
Az illetékes tárca adatai szerint az elmúlt tíz napban 4661 migráns lépte át a szerb-horvát határt, naponta átlagosan 466. A magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban közel 656 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

A belügyminisztérium szóvivője elmondta az újságnak, hogy a menekültek irányítását és fogadását Szerbiával és Szlovéniával közösen, összehangoltan végzik. Ugyanakkor jelezte: Ljubljana arra kérte Zágrábot, hogy naponta csak egy vonatot küldjön Dobovára.
A szóvivő arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban egyre nőtt a visszatoloncolt migránsok száma. Február 15. óta 451, Közel-Keletről érkező bevándorlót küldtek vissza a szlovén hatóságok Horvátországba, akik közül a legtöbben Szíriából, Irakból és Afganisztánból származnak, de vannak közöttük libanoniak, irániak és pakisztániak is. Zágráb közülük 289-et visszatoloncolt Szerbiába, a többiek még várnak.

A Jutarnji List értesülései szerint a szlovén hatóságok kérdéseket tesznek fel a migránsoknak, amelyre ha nem adnak megfelelő választ, visszaküldik őket abba az országba, ahonnét jöttek.
A lap szerint már nem elég, hogy valaki a macedón-görög határon kiállított fényképes dokumentummal rendelkezik, és Németországban akar menedékjogot kérni. Ha azt mondja, dolgozni akar, tanulni megy, vagy családtagjait szeretné meglátogatni valamelyik nyugat-európai országban, azonnal visszafordítják. Csak a "háború elől menekülök" választ fogadják el a szlovén hatóságok, hogy tovább engedjék az illetőt Németországba.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben azt mondta: a migránsok gyors utaztatásának politikája a balkáni útvonalon többé nem elfogadható.
"Megszigorítottuk a határellenőrzést, korlátoztuk a migránsok szervezett beutaztatását Szlovéniába, és radikálisan megszigorítottuk a humanitárius belépés feltételeit országunkban" - húzta alá.
Miro Kovac horvát külügyminiszter a Nova TV kereskedelmi csatorna csütörtök esti híradójában úgy nyilatkozott: Horvátország szükség esetén drasztikus szigorításokat vezet be.

"Amíg Németország és Ausztria fogadja a migránsokat, Horvátország átengedi őket, de nem leszünk gyűjtőközpont" - hangsúlyozta, majd hozzátette: Horvátország nehéz gazdasági helyzetben van, a fiatalok elhagyják az országot, csak nagyon rövid ideig tudják ellátni a (feltorlódott) migránsokat, legfeljebb 1500-at.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Lengyelország is megerősítette uniós jövőjét

„Az Európai Unió egysége kulcsfontosságú Lengyelország számára" mondta Beata Szydło lengyel miniszterelnök.

A csehek egységes és biztonságos Európát szeretnének

Európának képesnek kell lennie arra, hogy összehangolt módon lépjen fel a terrorizmus, a jogellenes migráció és a szervezett bűnözés ellen.

top200