Peking a milliárdosok új fővárosa

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.26  10:00   
mail
nyomtatás
Peking, most először, a városban élő milliárdosok számát tekintve megelőzte New Yorkot, olvasható egy kínai székhelyű kutató műhely, a Hurun frissen kiadott jelentésében.
A jelentés szerint jelenleg összesen 100 milliárdos él a kínai fővárosban, öttel több, mint New Yorkban. Shanghai, Kína kereskedelmi központja az ötödik a rangsorban.A Hurun, amely a gazdagodás folyamatát vizsgálja Kínában, elkészítette a Világ Gazdagjainak Listáját. A rangsor az elmúlt öt esztendőt felölelve, évről évre ismerteti a milliárdosok US dollárban számított vagyonát.

A magántulajdonban álló kutató műhely, amely luxus magazinok kiadásával is foglalkozik, rangsorait a vállalkozások nyilvános adatai és személyes beszélgetések tapasztalatai alapján állítja össze. Más vállalkozások, például a Forbes vagy a Bloombeg más módszertant alkalmaznak és eltérő eredményekre jutnak.
A Hurun azt állapította meg, hogy Pekingben az elmúlt évben 32 személy vagyona haladta meg a milliárdos szintet. Így vált lehetővé, hogy Peking megelőzze New Yorkot, ahol csak négyen váltak milliárdossá. A harmadik helyre Moszkva került, 66 milliárdossal.

Összességében Kína a milliárdosok számát tekintve megelőzte az Egyesült Államokat, noha az első 10 többsége még mindig amerikai. Kínának, az új, 90 gazdagot is beszámítva 568 milliárdosa van, az Egyesült Államoknak 535. A kínai milliárdosok összesen nettó 1,4 trillió US dollár vagyonnal dicsekedhetnek, ami az ausztrál GDP nagyságához hasonló érték.

A Hurun elnöke, Rupert Hoogewerf felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai gazdagok létszáma annak ellenére emelkedett, hogy a gazdaság lelassult és a tőzsdén bizonytalanság uralkodik. Az AP hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint ez azért következhetett be, mert a kínai hatóságok több éves tilalom után egy sereg új részvényt engedtek a piacra.
A Hurun szerint a leggazdagabb kínai személy Wang Jianlin, akinek vagyonát 26 milliárd US dollárra teszik. Ezzel a vagyonnal sem tudott azonban a világ 10 leggazdagabbjának élére kerülni. A listát az amerikaiak vezetik.

A lista élén Bill Gates áll 80 milliárd US dollár nettó vagyonnal, őt pedig a befektetésekkel foglalkozó Warren Buffett követi 68 millió US dollárral. A rangsor harmadikja a divat-cézár Amancio Ortega, 64 milliárd US dolláros nettó vagyonnal.

A jelentés szerint a világon jelenleg 2,188 milliárdos él, több, mint korábban bármikor.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Putyin: Oroszország lesz a világ vezető cseppfolyósföldgáz-előállítója

Az épülő szabettai cseppfolyósföldgáz-üzemnek köszönhetően Oroszország lesz a világ legnagyobb LNG-gyártója - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Kijev egyoldalú tűzszünetet jelentett be

Ukrajna kész akár egyoldalúan is betartani a tűzszünetet április 1-jétől, amiről a minszki összekötő csoport legutóbbi ülésén állapodtak meg.

Trump mégis a kétállami megoldást támogatja a Közel-Keleten

Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

top200