Politikaközeli birtok

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2016.02.25  06:00   
mail
nyomtatás
Lázár János nagybátyja, az állami földliciten családjával együtt bevásárló Gyapjas Károly évtizedek óta mintaszerűen irányítja gazdaságát, amelyben ötvenedrészben a miniszter is tulajdonos. Az agrárszakember nehéz döntés előtt áll.
Ez visszaélés a hatalommal! János, azt nem teheted meg, hogy megvonjátok az összes állami földet a Hód-Mezőgazda Zrt.-től, az ország egyik legnagyobb vetőmag-előállítójától és tehenészetétől, közben meg a nagybátyád állami földjeire bérleti szerződés van. - Pár éve ezekkel a szavakkal figyelmeztette Lázár Jánost a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja. Arra utalt, hogy szinkronba kellene hozni az országos és a családi-gazdasági üzletpolitikát. Az 1993-ban részvénytársasággá alakult gorzsai gazdaság csaknem kétharmadát a Munkavállalói résztulajdonosi program (MRP) keretében vették meg a kilencvenes években az Állami Vagyonügynökségtől a dolgozók, vezetők, majd 2005-ben került a részvénypakett többsége Gyapjas Károly tulajdonába. A nagy szakmai tekintélyű gorzsai gazda mintegy 2 milliárd forintos árbevételű és több százmilliós nyereséget elérő gazdaság azóta is jól sáfárkodik az államtól bérelt területtel, amelynek fő profilja a tejelő szarvasmarhatartás, a gabona- és a fűszerpaprika-termesztés. Égető szüksége van tehát a takarmánytermő területekre. Baj csak a vezetői utánpótlással van. Arra aligha számíthat a gazda, hogy Lázár János cégvezetőként ki akarja venni a részét a mindennapi munkából. Ismerői szerint a miniszter szakmai mélységekben nem, legfeljebb nagy vonalakban ért a mezőgazdasághoz.

A cikket teljes terjedelmében lapunk legfrissebb számában olvashatják.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Együtt: mindent meg kell tenni a szentendrei ivóvízbázis védelméért

Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését.

A Jobbik magyarázatot követel az amerikai kémkedési ügyben

A Jobbik a Fidesztől vár magyarázatot az amerikai kémkedési ügyben.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Elfogadhatatlan, végrehajthatatlan a strasbourgi ítélet

Végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

top200