„Mindig jön egy alkalom, egy jó ötlet, ami mellett nem tudok elmenni"

Figyelő Online - Lambert Gábor-Szirmai S. Péter
2016.02.25  06:00   
mail
nyomtatás
Még semmi sem jött vissza a kazah kapcsolatokba befektetett több százmillió forintjából Horváth Lászlónak, a LAC Holding tulajdonosának és tiszteletbeli kazah konzulnak, de bízik abban, hogy közeleg az aranykor. „Mindig jön egy alkalom, egy jó ötlet, ami mellett nem tudok elmenni" - magyarázza, hogy építette fel az évek alatt 16 milliárdos forgalmat elért vállalatbirodalmát Varga Mihály és Fazekas Sándor barátja.
- 92-ben már olyan anyagi helyzetben volt, hogy be tudta vállalni a kazah tiszteletbeli konzulátust?
- Igen, bár akkor még nem milliókban, csak százezrekben gondolkodtunk. Én 1988-ban szereltem le a határőrségtől, és onnantól kezdve vagyok vállalkozó. Négy évvel később, 1992-ben már papír-nagykereskedésem volt meg szőnyegkereskedésem, s a karcagi vállalkozók többségénél jobb helyzetben voltam.
- Honnan jött az ötlet, 24 évesen, hogy a katonaságtól az üzletre váltson át?
- A szentendrei határőrtiszti főiskola után évfolyamelsőként választhattam, hogy hova akarok menni dolgozni, és Ferihegyet választottam. Először úgy volt, hogy az új gépi adatfeldolgozó osztályon 100 fiatal lánynak leszek a főnöke osztályvezetői pozícióban. Mondtam, hogy a „hazámat szolgálom", vállalom, erre elküldtek egy hat hónapos tanfolyamra. Mire visszajöttem, betöltötték a pozíciót, s azt mondták, legyek útlevélkezelő tiszt. Fél évig haboztam, hogy maradjak-e katona, vagy megpróbálkozzam az üzleti élettel, azután leszereltem. Még abban a hónapban megnősültem, a feleségem akkor már terhes volt. Ezer forinttal keltem fel a nászéjszaka után.
- Ilyen könnyű az átmenet a fegyveres erőktől az üzleti életbe?
- Rengeteget köszönhetek a katonai képzésnek, a fegyelmet, a szemléletmódot. A tisztképzés tulajdonképpen menedzserképzés: hogyan irányítsd az alattad lévő embereket. Kellett szerencse is! Az, hogy összejöttem Pierróval - így hívták az akkori társamat -, akinek megvoltak a kapcsolatai, nekem meg az elképzelésem, hogyan lehet az üzletet megvalósítani.
- Szépen kinőtt ebből a mai holding. Hogyan jött össze ez a szerteágazó portfólió?
- Mert mindig jön egy alkalom, egy jó ötlet, ami mellett nem tudok elmenni. Élő példa a vendéglátás. A Széchenyi kertvendéglőt, ahol most beszélgetünk, 1996-ban egy adósság fejében kaptam meg. Tizenöt éven át pumpáltam bele a pénz, mert megtetszett.
- Azért hallottunk egy olyan sztoriról, amikor pisztolyt nyomtak az ön homlokához.
- Az kivételes eset volt. A sofőröm, aki bizalmi titkárom is volt, elment szórakozni az éjszakába. Összeszólalkoztak, kapott 2-3 pofont. Akkor rendőrök védték azt az „intézményt". Mondtam neki, így jártál, ne menj máskor oda, de azután megjelentek ezek a rendőrök a házánál és megfenyegették, hogy a családját kinyírják, ha feljelentést mer tenni. Ez volt az a pillanat, amikor azt mondtam, állj, beszélgessünk el azzal a két rendőrrel. Elmentünk, valóban pisztolyt fogtak rám. Mondtam, hogy tedd el, mert sokkal rosszabbul jársz, mint én. Én elmegyek, de te az egész életedet börtönben fogod tölteni, olyan emberekkel, akiket te csukattál le. Eltette, bocsánatot kértek, lerendeztük a lovagiasság szabályai szerint.
- A fegyverkereskedelem hogyan jött be a portfólióba?
- Az egyik cégünk szállítmányozással foglalkozik, s a honvédségnek, a NATO-nak szállít haditechnikát a mai napig.Az engedélyezési hivatalnál megkérdezték az ügyvezetőmet, ha már szállítmányozásra benyújtja a kérelmét, miért nem nyújtja be kereskedelemre is.
- Ahhoz mit szól, hogy Varga Mihály miniszter most fegyvergyártó nagyhatalmi tervekről számolt be, hogy induljon a gyártás?
- Zene füleinknek!

Az interjút teljes terjedelmében lapunk legfrissebb számában olvashatják.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

top200