Elbukott az elnök újabb kísérlete

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.22  13:30   
mail
nyomtatás
A szavazó-helyiségekből távozók „exit poll" nyilatkozatai alapján Bolívia elnöke, Evo Morales, ha csekély arányban is, de veszített az általa kezdeményezett népszavazáson.
A népszavazás egy olyan alkotmány-módosításról szólt, amely lehetővé tette volna, hogy Evo Morales 2025-ig hatalomban maradhasson. 2006 januári hivatalba lépése óta ez lett volna negyedik elnöki megbízatása. Jelenlegi mandátuma 2020-ban jár le.

Az egyik felmérés szerint a résztvevők 52,3 százaléka szavazott az alkotmány módosítása ellen. Egy másik összegzés 51 százalékos elutasítást mutatott ki. Az ellenzék hívei az ország legnagyobb városa, La Paz egyes kerületeiben hosszasan ünnepelték a népszavazás eredményét.

Evo Morales még népszerűségnek örvend. A gazdaság az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett. Mégis sokan gondolják úgy: nem engedhető meg, hogy valaki 19 évig az elnöki székben maradhasson.

Figyelmeztető felszólítás

Samuel Doria Medina ellenzéki vezető felszólította Evo Moralest, hogy „lássa be a helyzetet” és hivatalának maradék idejét Bolívia problémáinak megoldására összpontosítsa ahelyett, hogy egy újabb mandátum megszerzésével próbálkozna.

Evo Morales helyettese, Alvaro Garcia Linera azonban azt jósolta, hogy Bolívia első bennszülött, Aymara származású, egykor kókacserje-termesztő államfője a még be nem érkezett eredmények figyelembevételével megszerezheti a győzelmet. Szerinte az eddigi eredmények „technikai döntetlent” mutatnak. Arra szólította fel az embereket, hogy várják meg a hivatalos eredményt és kijelentette: korai még bármilyen ünneplés.

„A közvélemény-kutatások, különösen az „exit poll” eredmények gyakran tévesek. Nem veszik figyelembe a külföldről, sem a távoli vidékekről érkező szavazatokat, ahol nagyobb a mi szocialista mozgalmunk támogatottsága. Nagyon valószínű, hogy ezúttal is távol állnak a valóságtól.”

Evo Morales hivatalai időszakai

1. Első választási győzelem, 2005 Újra államosították az ország gáz-és olaj-iparát, növelték a szociális kiadásokat. A 2008-as év augusztusában népszavazás erősítette meg, hogy hivatalában maradhasson, néhány hónappal később pedig egy újabb népszavazás jóváhagyta az új alkotmányra vonatkozó terveit.

2. Újabb választási győzelem, 2009 Elsöprő győzelem, folytatódik a baloldali politika. 

3. Ismételt újraválasztás, 2014 Bár a 2009. évi alkotmány szerint egy személy az elnöki tisztséget legfeljebb két, egymást követő időszakban töltheti be, Evo Morales újra indult. Az Alkotmánybíróság ugyanis úgy döntött, hogy első időszakát nem kell figyelembe venni, mivel az alkotmány akkor még nem volt hatályban. Jelenlegi mandátuma 2020-ban jár le.

4. Ha a vasárnapi népszavazáson győzne, és mód nyílna arra, hogy újra induljon, elvileg 2025-ig maradhatna hivatalban. Ez azonban jelenleg valószínűtlennel látszik.

A szavazatszámlálás ez alkalommal lassúbb, mint általában. A választási hatóság szerint főleg a távoli vidékekről érkező szavazatok késnek, azok, amelyek az elnök híveitől érkeznek.

A keleti Santa Cruz tartományban sok szavazó-helyiség késedelmes megnyitása miatt feldühödött szavazók felgyújtották a szavazócédulákat és a szavazó-urnákat.

'Erőteljes és meggyőző'

Még ha el is veszíti a népszavazást, Morales elnöknek elegendő ideje van arra, hogy a következő választás előtt kiválasszon egy utódot, vagy más módon befolyásolja Bolívia jövőjét.

Megfigyelők szerint az elnök Bolívia történelmének egyik legerőteljesebb, nagy meggyőző erővel rendelkező vezetője, aki aligha fog visszavonulni a politikától. Lehetséges azonban, hogy egy évtizede először, a Morales nélküli Bolívia nem tér vissza a gazdasági és faji kirekesztés útjára.

Az olaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése ellenére a bolíviai gazdaság az elmúlt 10 évben jól teljesített és átlagosan évi 5 százalékkal növekedett. A mélyszegénység csökkentésével sikeresnek bizonyult a kormány szociálpolitikája is. 

Azok a közelmúltban felmerült gyanúsítások azonban, amelyek szerint Evo Morales egy kínai építőipari cég érdekében vetette latba befolyását,  az elnök népszerűségét jelentősen rontotta.  Nem vált javára az sem, hogy egy korábbi barátnője, Gabriela Zapata fontos pozíciót tölt be egy olyan vállalkozás, a CAMC vezetésében, amely már több, mint 500 millió US dolláros megbízást kapott a bolíviai kormánytól.

Evo Morales visszautasította a gyanúsításokat és kijelentette: semmi rejtegetni valója nincs. Vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogyan ítélték oda a hírbe hozott megbízásokat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.

Hat éves csúcson az eurozóna növekedése

Az üzleti hangulat jelenleg Franciaországban és Európa legnagyobb részén rendkívül kedvező, bár a választások miatti bizonytalanság érzékelhető.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Pontozással nyert az EU

Végéhez közeledik az Európai Unió és az orosz energiaóriás, a Gazprom háborúja.

top200