Az EU-megállapodás különleges helyzetet biztosít az Egyesült Királyság számára

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.20  13:55   
mail
nyomtatás
David Cameron bejelentette: az a megállapodás, amelyet az EU vezetőivel kialkudott, „különleges helyzetet" biztosít az Egyesült Királyságnak és „szívvel-lélekkel" azért fog kampányolni, hogy országa az unió tagja maradjon.
A megállapodás, amely péntek este, két napig tartó, folyamatos tárgyalás után született meg Brüsszelben, felhatalmazza az Egyesült Királyságot (UK), hogy korlátozza a bevándorlók egyes juttatásait.

Az alku részeként módosítják az Unió alapszerződését is, amelyben kimondják: az a célkitűzés, amely szerint „a tagállamok egyre szorosabb szövetséget alkotnak”, az UK-ra nézve nem kötelező erejű.

A megállapodás fő pontjai a következők:

 Egy „vészhelyzeti fék” intézményének bevezetése, amely révén a bevándorlók foglalkoztatási támogatásai a bevándorlás „kivételesen” magas szintje esetén négy évig szüneteltethetőek. Az UK ezt az eszközt hét éven keresztül alkalmazhatja.

 Azok az EU-ból érkező bevándorlók, akik a kontinensen élnek, a továbbiakban hazájuk költségviszonyai alapján kapják a gyermekeik után járó családi pótlékot. Ezt a szabályt az új érkezők esetében azonnal, a már Nagy-Britanniában dolgozó 34 ezer igénylő esetében 2020-tól alkalmazzák.

 Az EU alapszerződését módosítják. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy azok a szövegfordulatok, amelyek az egyre szorosabb unió kialakítására utalnak, „Nagy-Britanniára nem vonatkoznak”, vagyis az Egyesült Királyság „soha sem kényszerül arra, hogy a politikai integráció részese legyen.”

 A UK jogosult olyan jogszabályi környezet törvénybe iktatására, amely „vészhelyzeti garanciát” nyújt a londoni City-nek, kizárja, hogy az UK cégeinek Európába kelljen átköltöznie, valamint biztosítja, hogy a brit üzleti vállalkozások „nem részesülnek hátrányos megkülönböztetésben” amiatt, hogy az eurozónán kívül maradnak.

A brit miniszterelnöknek engedményeket kellett tennie annak érdekében, hogy az EU többi 27 tagország vezetőivel meg tudjon állapodni.

David Cameron eredetileg azt akarta, hogy a bevándorlók egyáltalán ne küldhessék haza a családi pótlékot. Néhány kelet-európai ország azonban ezt a tilalmat nem fogadta el és ahhoz is ragaszkodott, hogy a már Nagy-Britanniában dolgozó jogosultak továbbra is megkapják a támogatás teljes összegét. A brit miniszterelnök azt a tervét sem tudta keresztülvinni, hogy 13 évig legyen érvényben az újonnan érkező bevándorlók foglalkoztatási támogatásának négy éves tilalma: meg kellett elégednie 7 éves időtartammal.David Cameron (MTI fotó)

Az UK uniós tagságának újra-tárgyalásáról szóló megállapodás megszületését az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk tweet-bejegyzésében tette közzé: „Egyöntetű támogatást kapott és megszületett az ’UK Európában’ megállapodás.”

Donald Tusk leszögezte: "a megállapodás megerősíti Nagy-Britannia különleges helyzetét. Nem vonultunk ki a tárgyalásról, a közös jövő érdekében hajlandók voltunk igényeink egy részéről lemondani és bizonyítottuk, hogy egységesek vagyunk. Mélyen hiszek abban, hogy az UK-nak szüksége van Európára és Európának szüksége van az UK-ra. A végső döntés azonban a brit emberek kezében van.”

Az EU Bizottságának elnöke, Jean-Claude Juncker úgy vélte, hogy a megállapodás „tisztességes, fair”.

Angela Merkel német kancellár azt jósolta: a reformcsomag „elégséges támogatást kap majd az UK-ban ahhoz, hogy az ország az EU-ban maradjon.”

Az EU elhagyása mellett kampányoló britek szerint a megállapodás „üres” és „csak nagyon apró változásokat” tartalmaz.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Az EU vezetői síkra szálltak az egység mellett

„Európa mint politikai szereplő vagy egységes lesz, vagy eltűnik a térképről".

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szlovákia felkészül a többsebességes Európára

Az EU 27 tagállama kötelezettséget vállal az Európai Unió, egy „egyedülálló projekt" megőrzésére és továbbvitelére.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

top200