Eljön-e a bizalmi vagyonkezelők ideje Magyarországon is?

Figyelő Online
2016.02.19  11:30   
mail
nyomtatás
Ma már Magyarországon is több száz család rendelkezik milliárdos vagyonnal. Ki gondolná, hogy a komoly vagyon terhet is jelenthet tulajdonosa számára. Kezelésére többféle lehetőség létezik már itthon is. Sőt arról is részletekben menően rendelkezhetünk, ki az, aki örökölheti, s ki az, aki nem.
Lassan két év telt el azóta, amióta a Polgári törvénykönyv új lehetőséget teremtett azok számára, akik a vagyonukat úgy akarják megőrizni és hasznát az örököseik számára biztosítani, hogy a vagyonkezelés feladatát más kezébe adják. Számos érv és ellenérv hangzott el a bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatban. Azonban mindenkinek érdemes megfontolnia ezt a lehetőséget is, aki nagyobb vagyont birtokol, és annak megőrzését, illetve hasznosulását biztos kezekben akarja tudni - javasolja Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértő ügyvédje.

A rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban jelentős vállalkozói vagyonok halmozódtak fel, amelyeknek létrehozói közül koruknál fogva egyre többen szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan lehet ezt a vagyont visszavonulásuk, illetve haláluk után megőrizni, működtetni, hasznait az arra érdemeseknek biztosítani.

Elsősorban azoknak érdemes megfontolni a bizalmi vagyonkezelés intézményét, akik a vagyonuk működtetését nem tudják vagy akarják az utódaikra bízni. Sok esetben ugyanis ez annyi munkát, illetve olyan speciális szakértelmet igényel, amelyre a családon belül nem talál a tulajdonos megfelelő megoldást.

Erre lehet megoldás, ha a vagyon tulajdonosa megbízást ad a szerződésben rögzített vagyonelemek kezelésére. Ezzel a vagyonkezeléssel járó felelősség és munka másra száll át, aki törvényi keretek és kontroll alatt végzi a tevékenységét. A vagyon felett ezt követően a Magyar Nemzeti Bank által ellenőrzött bizalmi vagyonkezelő rendelkezik, annak hasznai pedig a vagyon eredeti tulajdonosa által kijelölt kedvezményezetteket illetik, de a vagyon kezelése vissza is vehető, ami jelentős garanciát nyújt - foglalta össze a lehetőség lényegét Réczei Géza.

Hasonló garanciát ad a vagyon megőrzésére létrehozott magánalapítvány, amely saját jogán tulajdonolja a rábízott vagyont - kínál egy másik, ma még Magyarországon ritkán alkalmazott megoldást Réczei Géza. A tulajdonlás, valamint az alapítvány működése, a rábízott vagyon megőrzése az alapítói akaraton áll vagy bukik, így nagyon fontos ezt még a vagyon átadása előtt alaposan átgondolni és megfogalmazni.
A kedvezményezettek körének meghatározásán túl dönthet az alapító a vagyonból való részesedés feltételeiről, az alapítvány fennállásának időtartamáról, de a vagyon visszavonásának lehetősége is kiköthető. Eldöntheti továbbá azt, ki ne legyen kedvezményezett - akkor sem, ha egyébként a magyar hagyatéki jog alapján jogosult lenne vagyonrészre -, így a vagyon vagy a vállalkozás hosszú ideig a család kezében maradhat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Telepítésre ösztönöz az erdőtörvény módosítása

A megváltozott jogi és gazdasági környezet indokolja a 2009-es erdőtörvény módosítását, amely telepítésre ösztönzi a tulajdonosokat.

Jövő héten az összes uniós pályázat megjelenik

A kormány tartja a szavát, a jövő héten megjelenő pályázatokkal már a 2014-2020-as uniós támogatási ciklus pályázatainak 100 százaléka lesz meghirdetve,

Busz- és acélgyártásról, valamint egészségügyi kérdésekről tárgyalt a kormány

Három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány - mondta Lázár János.

top200