Miért hümmögött Glenn Gould?

Figyelő Online - Dózsa György
2016.02.19  11:00   
mail
nyomtatás
GOLDBERG VARIÁCIÓK. Nem nagyon szerette az érintést. Előadások előtt például szigorúan tilos volt hozzáérni. Amúgy is jobban szerette telefonon és levélben intézni emberi kapcsolatait.

Zsenikről nehéz írni, mert az esetek nagy részében közhellyé válik utólag az életük. Egy zseninek ugyanis pont az a sajátja, hogy úgy tör utat, hogy aztán az a keskeny kis ösvény később széles autópálya lesz. Glenn Gould nem ilyen. Nem lett autópálya belőle. És közhely sem. Ugyanis senki nem tudta - talán nem is akarta - utána csinálni, amit ő csinált. A több mint 30 éve elhunyt kanadai születésű zongorista, ha semmi mást nem csinál Bach Goldberg variációnak 1955-ös felvétele után, már akkor is a zenetörténet része lett volna. De szerencsénkre csinált mást is.

A tökéletest kereste egész életében. Ezzel persze sokan vannak így, zenészek, festők, költők, sőt még átlagemberek is. Az átlagember persze hajlamos arra, hogy a tökéletest valamilyen általa annak vélt produkcióban, képben, előadásban lássa meg. Egy autonóm ember viszont a saját tökéletességét keresi. A dolgot bonyolítja, hogy ez a tökéletesség az életkor előre haladtával változik. Ezt a változást mutatja meg Gould életének nagy kerete. Az utolsó felvétele ugyanis történetesen megint a Goldberg variációk volt. A kanadai tévében játszotta el. Még 50 éves sem volt ekkor, 1981-ben, egy évvel később elhunyt. Akkor már jó 10-15 éve abbahagyta a nyilvános fellépéseket. Idegesítették az emberek, főként a koncert közbeni taps és a köhögés. A stúdiót viszont imádta. Újra és újra fel lehetett venni egy-egy tételt. Egészen addig, míg tökéletes nem lett.
Alacsony, kopaszodó, kis ember ül a zongora előtt, vagyis inkább görnyed arra rá. Mélyen ül, túlságosan alacsonyan, olyan tartással, hogy bármelyik zongoratanár frászt kapna, ha látná csak és nem hallaná. Ráadásul dünnyög a zene közben. Ez egyébként régi szokása volt, előfordult, hogy magát a darabot dünnyögte, de olyan is, hogy egy belül hallott harmadik, negyedik szólamot, ellenpontot kántált hozzá félhangosan. Van, aki hülyét kap ettől, mások meg szeretik. Én ez utóbbiak közé tartozom. Mégpedig azért, mert hozzátesz az előadáshoz. S ami még nagyobb szó: a darabhoz is.
Gould nyilatkozataiban általában azt mondta, hogy a mamája bátorította, hogy hümmögjön. Az édesapja szerint viszont már egészen kis gyerekkorában is már magától csinálta. „Mindig is volt benne valami szokatlan. Amikor azt várnád, hogy egy gyerek sírva fakad, Glenn mindig csak elkezdett hümmögni" - mondta Bert Gould. Egy későbbi zongoratanára is megpróbálta lenevelni erről, sikertelenül. Sokan, sokféleképpen magyarázzák, hogy miért csinálta.

Van, aki szerint a Tourette szindróma egyik tünete, mások szerint az autizmus enyhe formája. Ez utóbbira utal egyébként az is, hogy extrém melegen öltözködött, vastag sálakba, meleg kalapokba. Nem nagyon szerette az érintést. Előadások előtt például szigorúan tilos volt megérinteni. Amúgy is jobban szerette telefonon és levélben intézni emberi kapcsolatait.

Egy további, a dolgokat talán kissé túlmagyarázó elmélet szerint a hümmögés a struktúra, a szervező erő egyik kifejező jele volt. Gould úgy játszott Bachot, ahogy előtte és utána se soha senki. És ezt tessék szó szerint érteni! Lehet, hogy volt fogalma az autentikus barokk stílusjegyekről és nyilván hallgatta kortársait is, de nem akart, valószínűleg nem is tudott volna máshogy játszani, mint amit ő tartott tökéletesnek. Hihetetlen forma és struktúra érzéke volt. A kánon szerint viszonylag gyorsan játszandó tételeket képes volt nagyon lassú tempóban játszani, és ebben a lassúságban is erősen, magabiztosan tartotta kézben a darabot.

A Goldberg variációk első tételét, az Aria-t 1955-ben 1 perc 54 másodperc alatt játszotta el. 1981-ben 2 perc 53 másodperc alatt. Egy perc az élet. Ócska szöveg, persze. De ha egyszer tényleg csak annyi?

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.