A tönk szélén

Figyelő Online - Dunda György
2016.02.21  08:00   
mail
nyomtatás
UKRÁN VÁLSLÁG. Nagyon úgy néz ki, hogy a világpolitika nagy játékosai elérték céljukat: Kijev szörnyű háborús és területi veszteségek révén (szerény becslések szerint is legalább 20 ezren haltak meg a donbászi háborúban), de kiszakadt Moszkva öleléséből, geopolitikailag kiváló ütközőzónát képez Brüsszel, Washington és a NATO, valamint Moszkva között.

Röviden vegyük sorra az elmúlt időszak leglényegesebb történéseit. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Aivaras Abromavicus gazdasági miniszter bejelentette lemondását. Ő már az ötödik miniszter, aki jelezte, távozni szeretne Arszenyij Jacenyuk kormányából, de érdekes módon - az ukrajnai valóságot is jól tükrözve - még valamennyien hivatalukban vannak. A litván származású miniszter bejelentése után a távozását korábban meglebegtető négy tárcavezető visszavonta lemondási szándékát, s ezek után Jacenyuk hangsúlyozta: együtt jöttek, csapatban dolgoznak, s ha eljön az idő, együtt távoznak. Ez utóbbira most elég nagy az esély.

A koalíciós partnerek közül a Szamopomics (Önsegélyezés) és a Batykivscsina (Haza) jelezte, ezzel a kormánnyal már nem tudnak együttműködni, a Radikális Párt pedig már ősszel kiszakadt ebből a koalíciós érdekházasságból. Gyakorlatilag az államfő nevét viselő, Petro Porosenko Blokkra és a miniszterelnök vezette Népfrontra korlátozódott a kormány támogatása. Ha kitör a kormányválság, szeptemberben előrehozott választások következhetnek be. Ennek a nagy vesztese a miniszterelnök pártja lenne. Nagy győzelmet pedig a revansista erőknek hozna. A korábban kormányzó, széthullott Régiók Pártja bázisán alakult Ellenzéki Blokk népszerűsége ma már a második a Porosenko Blokk mögött, de a 2015 októberében tartott helyhatósági választások azt mutatták, hogy egészen jól áll a Vidrodzsennya (Újjászületés) nevű friss formáció is, ami szintén az Euromajdan előtt hatalmon állók politikai érdekeit szolgálja ki.

ROMOKBAN A GAZDASÁG
Abromavicus persze azért is menekülhet a kormányból, mert szakminiszterként nem akarja elvinni a balhét a gazdaság tovább tartó mélyrepüléséért. 2015-ben az infláció 43,3 százalékra szaladt fel az egy évvel korábbi csaknem 25 százalékról. Az adatok az állami statisztikai hivataltól származnak, márpedig erős a gyanú, hogy azokat manipulálják. Az elmúlt két évben három és félszeresére drágultak a külföldi valuták a hrivnyához mérten, s ez a folyamat most csak gyorsulni látszik. Az áremelkedés természetesen azonnal lekövette ezt a folyamatot, a bérek viszont a régi szinten ragadtak. Az átlagnyugdíj pillanatnyilag 12 ezer forint körül alakul, a minimálbér nem egészen 3 ezerrel több, az átlagkereset pedig még a 40 ezer forintot sem éri el. Eközben az árak vetekednek a magyarországiakkal, drasztikusan nőttek a rezsidíjak, a gáz árát tavaly hétszeresére emelte a kormány. Ezek ismeretében nincs mit csodálkozni azon, hogy visszatérőben vannak a kilencvenes évek borzalmas állapotai. Nem ritka, hogy a kivilágítatlan utcákon bevásárlószatyrokat lopnak az emberektől.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Nagyhatalmi ambíciók

A Phenjannak címzett amerikai fenyegetések valójában Pekingnek szólnak. Ettől függetlenül komolyan kell venni azt, hogy az észak-koreai rezsim atomnagyhatalom akar lenni.

Csíki-csuki

A Heinekennel csatázó csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör védelmére kelve hadat üzent a hazai sörmultiknak is a kormány.Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Lengyelország is megerősítette uniós jövőjét

„Az Európai Unió egysége kulcsfontosságú Lengyelország számára" mondta Beata Szydło lengyel miniszterelnök.

A csehek egységes és biztonságos Európát szeretnének

Európának képesnek kell lennie arra, hogy összehangolt módon lépjen fel a terrorizmus, a jogellenes migráció és a szervezett bűnözés ellen.

top200