Oldás és kötés

Figyelő Online - Inotai Edit
2016.02.20  08:00   
mail
nyomtatás
EURÓPAI JÖVŐJE. Egyre több terv formálódik a kétsebességes Unióra és eurózónára.

Az Európai Unió hat alapító tagállamának külügyminiszterei vacsoráztak szűk körben, Rómában a múlt héten. A helyszínválasztás szándékos volt: 1957-ben, vagyis jövőre lesz 60 éve, hogy aláírták a római szerződést, amely létrehozta az Európai Gazdasági Közösséget. De vajon lesz-e 60. születésnapja az Európai Uniónak, és kik fognak ünnepelni jövőre?

Rengeteg a spekuláció és a pesszimista forgatókönyv az unió jövőjével kapcsolatban, a schengeni övezetet kétnaponta temetik el, a németek nem kevés fenyegető éllel már mini-Schengenről beszélnek és üzenetértékű az is, hogy Werner Faymann osztrák kancellár újabban a külföldiek - köztük a magyarok és a kelet-európaiak - szabad munkavállalását kezdte támadni. Régi sérelmek élednek újjá, kisebbrendűségek és morális fensőbbségek bukkannak elő, jelezve, hogy a közös Európai Háztól még igencsak messze vagyunk. Ennek egyik meghökkentő példája, hogy az amúgy erősen baloldali Jakob Augstein, a Spiegel vendégpublicistája a menekültválságra adott reakciókból nemrég azt a következtetést vonta le, hogy a közép-európai országok 2004-ben nem is voltak érettek az uniós tagságra, már a felvételük is hiba volt. Az már csak hab a tortán, hogy a német Bild Angela Merkel legfőbb ellenlábasának Orbán Viktort kiáltotta ki, aki immár sokkal veszélyesebb rá, mint bármely belső riválisa.

MEGREKEDT FÉLÚTON
A héten minden eddiginél látványosabban osztódhat két táborra Európa. A visegrádi országok Bulgáriával és Macedóniával szövetkezve a balkáni menekültútvonal lezárása mellett kardoskodnak, jelezve, hogy ha Nyugat-Európa nem lép, majd megoldják saját hatáskörben ezt a problémát. Angela Merkel német kancellár viszont - kvázi az EU nevében - Törökországgal próbál egyezkedni, hogy védje meg Ankara az unió helyett a külső határokat. Cserében törökországi táborokból venne át menekülteket Európa. Ez azonban kockázatos stratégia, amely mögül már a francia kormány is kihátrált, mondván, nem tudnak több embert befogadni. A két vezető német szociáldemokrata politikus, Frank-Walter Steinmeier külügy- és Sigmar Gabriel gazdasági miniszter, alkancellár pedig közös levélben arra szólította fel Európa politikusait, főként a visegrádiakat, hogy ne egyezkedjenek a többiek háta mögött. Ha ugyanis Macedóniánál kezdenének védvonalat építeni, hogy így tartsák vissza a menekülteket, azzal Görögországban minden eddiginél kaotikusabb állapotokat idéznének elő. Egy tagállam ilyen mértékű kigolyózása mindenképpen szembemegy az eddigi politikával.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Doktor House, Don Draper és más tévé-sorozatok, kik nézik?

A 2000-es évektől a TV-sorozatokban megjelentek az antihősök: Doktor House, Don Draper, Tyrion Lannister - mondja az Invitel egyik vezetője.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

Varga: 2016-ban jelentős fordulat volt a lakáspiacon

A múlt évben jelentős fordulat következett be a lakáspiacon, aminek alapja az volt, hogy sikerült tartós növekedési pályára állítani a gazdaságot.

Figyelő Konferencia - Aktuális trendek az ingatlanpiacon - galéria

A Figyelő konferenciája átfogó körképet nyújt a hazai ingatlanpiacról mind a lakás- mind a kereskedelmi célú ingatlanok vonatkozásában.Putyin: Oroszország lesz a világ vezető cseppfolyósföldgáz-előállítója

Az épülő szabettai cseppfolyósföldgáz-üzemnek köszönhetően Oroszország lesz a világ legnagyobb LNG-gyártója - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Kijev egyoldalú tűzszünetet jelentett be

Ukrajna kész akár egyoldalúan is betartani a tűzszünetet április 1-jétől, amiről a minszki összekötő csoport legutóbbi ülésén állapodtak meg.

Trump mégis a kétállami megoldást támogatja a Közel-Keleten

Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja.

Útlevelek a zsebben

A tiltást szorgalmazó Porosenko elnök visszavett a lendületből.

top200