Az OECD sürgős lépéseket kér a világgazdasági növekedés gyorsítására

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.02.18  16:22   
mail
nyomtatás
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy sürgősen lépjenek fel a lassuló növekedés orvoslása érdekében.
A Szervezet egyidejűleg csökkentette a világgazdaság 2016-os növekedésére vonatkozó előrejelzését. A tavalyi évben az OECD azt jósolta, hogy a 2016. évi növekedés 3,3 százalékos mértékű lesz. Jelenleg úgy látja, hogy nem lesz több 3 százaléknál.

Elemzése szerint a kereskedelem, a beruházások és a bérek növekedése egyaránt mérsékeltnek mondható. A kamatcsökkentések és egyéb pénzügy-politikai lépések nem voltak elégségesek a növekedés meggyorsításához.

A kamatokat a világ számos területén csökkentették a hitel-felvétel és a beruházások ösztönzése érdekében. A kamatszintek sok országban, közöttük az Egyesült Királyságban, alacsonyabbak, mint korábban bármikor. Figyelemre méltó azonban, hogy az Egyesült Államok, ha minimális mértékben is, de emelte az alapkamatot. A lépés célja az volt, hogy megnyugtassa a befektetőket. Ma már úgy tűnik, ez indokolatlanul optimista, elhamarkodott döntés volt.

Negatív kamatok

Az OECD tavaly novemberben, egy hónappal a kamatok ottani megemelése előtt az Egyesült Államok gazdaságának növekedésére 2,5 százalékos előrejelzést adott. Most ezt a becslést 2 százalékra csökkentette.

Európában, Japánban és Svájcban a kamatszinteket negatív tartományba csökkentették, vagyis a betéteseknek kell fizetniük azért, hogy a pénzük a bankban lehessen.

A gazdag országok által finanszírozott, Párizsban székelő szervezet szakértői leszögezték: „A pénzügy-politika önmagában képtelen megoldani a problémákat. Erőteljesebb, közösen megvalósított politikai megoldások szükségesek a kereslet bővítéséhez. ”

Az Egyesült Királyság gazdaságának bővülésére az OECD most 2,1 százalékos előrejelzést ad, alacsonyabbat annál a 2,4 százaléknál, amelyet novemberi jelentésében várt. Visszavették Európa legnagyobb gazdaságára, a németre vonatkozó előrejelzést is, a korábbi 1,8 százalékról 1,3 százalékra.

A növekedési ütem világméretű lassulásának fő oka Kína, ahol a 7 százalékot jóval meghaladó, korábbi mérték mára 6 százalék alá esett. Az OECD azonban további problémákra nem számít, az idei évre vonatkozó előrejelzését változatlan, 6,5 százalékos szinten tartotta.

India számára, amely energia-igényének nagy részét importálja, a jelenlegi olaj ár rendkívül kedvező. Növekedési előirányzatát ennek megfelelően a korábbi 7,3 százalékos értékről 7,4 százalékra emelték.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Jönnek a kiemelt turisztikai térségek

A Balatonnál 367 milliárd, Sopron és térségében 60 milliárd, a Felső-Tisza vidékén pedig 100 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások.

Simicskó: többet kell áldozni a biztonságra

A honvédelmi miniszter szerint a szerdai londoni terrortámadás is rávilágít arra, hogy jobban kell figyelni biztonságunkra, többet kell áldozni rá.

Magyarország is alakítója szeretne lenni a közös biztonságnak

Magyarország elkötelezett NATO-tagságát illetően, s alakítója kíván lenni a közös biztonságnak - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott.Kreml: Kijevet terheli a felelősség a Voronyenkov-gyilkosságért

Abszurdnak nevezte a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy Gyenyisz Voronyenkov volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak.

Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna.

A vártnál több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban

A magasabb jelzáloghitel-kamatok dacára a vártnál jóval több új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban februárban.

Szijjártó: az uniót a képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni

Az Európai Uniót az olyan képmutató és hazug brüsszeli bürokratáktól kell megvédeni, mint az Európai Bizottság alelnöke - jelentette ki Szijjártó Péter.

top200