Tóbiás elmondta, hogy mi között kell választani

Figyelő Online
2016.02.18  15:29   
mail
nyomtatás
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint válaszút elé érkezett a magyar külpolitika, világossá kell tennie, milyen közösségben képzeli el az ország jövőjét.

Tóbiás József csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán közel ötven európai uniós és NATO-tagállam nagykövetével találkozott. Elmondta, a diplomatáknak beszámolt arról, hogy az MSZP megítélése szerint most már nem Kelet vagy Nyugat, jobb- vagy baloldal között kell választani. A demokrácia, a szabadság, az emberség hívei állnak szemben egy autoriter rendszer híveivel - mondta.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozója "ékes bizonyítéka annak", hogy a magyar kormányfő ki akarja zárni országát az EU-ból. Orbán Viktor nem azt akarja, hogy Magyarország az EU gazdagabb és szabadabb országaival alkosson közösséget - tette hozzá.
Tóbiás József azt mondta, most olyan helyzet van, amikor világossá kell tenni ki milyen értékek mentén, milyen közösségben képzeli az ország jövőjét.

Kijelentette: az MSZP már korábban is világossá tette, hogy Magyarországnak az euroatlanti szövetségben van a helye, az EU és a NATO tagként.
Az MSZP elnöke közölte, úgy ítélik meg, mivel a szerdai moszkvai tárgyalás érdemi eredményt nem hozott, annak nem lehetett más célja, mint az, hogy Oroszország "ütközőzónává" tegye Magyarországot és a magyar miniszterelnök puhaságával hagyja ezt.

Tóbiás József emlékeztetett arra, hogy amikor 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök elkezdte építeni a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatokat, Orbán Viktor az ellenzék vezetőjeként hazaárulással vádolta a kormányfőt.
A szocialista frakcióvezető elmondta, az EU kihívásokkal néz szembe, meg kell erősíteni az értékeit, de Orbán Viktor nem segít ebben, hanem politikájával gyengíti azt. Szerinte ezért Magyarország veszélyes helyzetbe kerülhet a következő években.
A pártelnököt kérdezték Habony Árpád és a Szépművészeti Múzeum kapcsolatáról. Tóbiás József azt mondta: így urizálnak ők, semmi sem szent, úgy tekintik, hogy őket felhatalmazta valaki, hogy ezt is megtegyék. Nem szolgálatot, hanem kiszolgálást várnak el ezektől az intézményektől - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: MSZPTóbiás

Hozzászólások

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

Varsóban több más téma - például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit - mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése is.

Kisebb profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Visszafogottabban látják a cégek az exportpiaci lehetőségeket is.

Ezeket a lakásokat keresik a külföldiek

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a Balaton és Győr-Moson-Sopron megye is népszerű.top200