Szijjártó Prágában is kiosztotta Nyugat-Európát

Figyelő Online - Inotai Edit - Prága
2016.02.18  13:01   
mail
nyomtatás
Nem csomagolta be különösebben a nyugati országoknak (és Németországnak) szánt kritikáját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok ünnepi ( 25. évfordulós) ülésén Prágában.
Míg a többi külügyminiszter diplomatikusan inkább arról beszélt, hogy ilyen zivataros időkben mindenképpen fenn kell tartani az EU kohézióját, addig Szijjártó szinte rájátszott a megosztottságra, amikor brutális nyíltsággal közölte: ma a visegrádi országok a garanciái annak, hogy még lehet egyenesen, becsületesen beszélni az Európai Unió előtt álló kihívásokról (ezen főleg a migrációt értette), míg ez másutt a hipokrácia és a politikai korrektség miatt aligha lehetséges. De ha nem tudjuk a dolgokat a nevükön nevezni, akkor Európa nagy bajban lesz - mondta a magyar külügyminiszter, akit elmondása szerint egyre jobban frusztrál, hogy mindenki csak beszél a külső határok megerősítéséről, miközben ennek érdekében csak mi, magyarok tettünk érdemi lépéseket. Aztán mégis mit kaptunk a fejünkre... A hangulat fokozása érdekében még azt is hozzátette, hogy a migráció igenis növeli a terrorveszélyt Európában.

Ami a kritikákat illeti, Magyarország igenis betartja a schengeni szabályokat, ellentétben azokkal, akik regisztráció nélkül engedik be és szállítják egy másik ország határára a migránsokat. "Ezt nem nevezném éppen szolidaritásnak" - tette hozzá, gondosan hallgatva arról, hogy ilyen megoldással éppen a magyar kormány is élt ősszel.

A kohéziós alapokkal kapcsolatban üzent a külügyminiszter Brüsszelnek is és azoknak a nyugati politikusnak is, akik időről-időre szóba hozzák, hogy a migrációs válságban terheket nem vállaló országok uniós támogatását csökkentsék, Szijjártót ez szemmel láthatólag kihozta a sodrából. "Ez nem humanitárius segély, mi ezt megérdemeljük. Megnyitottuk a piacainkat a külföldi vállalatok előtt, és ezek jelentős profitot csinálnak. Ők is profitálnak az európai alapokból"- érvelt. Micsoda hozzáállás az, hogy kizárnának minket ezekből a forrásokból, csak mert bizonyos kérdésekben nem értünk egyet?

A V4 európai szolidaritásának hiánya érzékeny téma mind a négy országban, erre még az egyébként rutinos és hiperdiplomatikus Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is reagált: szerinte bizonyos nyugati országok úgy viselkednek, mint azok a szülők, akik azt mondják a gyerekeiknek, amíg az ő házukban laknak, addig az van, amit ők mondanak.

Tavaly nyár óta 180 fokos fordulat történt a nyugati politikusok nyilatkozataiban, mégis még mindig mi vagyunk a rosszak - utalt arra, hogy a V4 ugyan világszerte ismertté vált, de azért az imidzsünk nem valami fényes.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

Jön a házhozszállítási adó?

Fehér asztal mellett, de csörtével indult a konzultáció a „kettős élelmiszerminőség" elleni intézkedésekről.

Szijjártó: a küzdelem folytatódik

Egyre népszerűbb a magyar álláspont az illegális bevándorlással kapcsolatban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.Az EU vezetői síkra szálltak az egység mellett

„Európa mint politikai szereplő vagy egységes lesz, vagy eltűnik a térképről".

Bekeményít az EU

Az Európai Uniónak meggyőződése, hogy erősebb pozícióból vág neki a brit kilépésről kezdendő tárgyalásoknak.

Szlovákia felkészül a többsebességes Európára

Az EU 27 tagállama kötelezettséget vállal az Európai Unió, egy „egyedülálló projekt" megőrzésére és továbbvitelére.

Szigorít Amerika

Az amerikai kamatemelés oldaláról nem fenyeget válság, más csatornákon keresztül azonban különféle veszélyek leselkednek a világgazdaságra.

top200